nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.12.2017 Veldverkenners brengt teelt van waterkers in beeld

Geïnspireerd door het ‘Eet meer Limburg’-kerstmenu met waterkers in een hoofdrol, trok Veldverkenners naar waterkerskwekerij Sint-Lucie in Lauw (Tongeren). Het resultaat is een fotoreportage en een hoop interessante weetjes. Waterkers is een nichegroente met slechts 7 aanbieders in ons land, Sint-Lucie is de grootste en telt zo’n 3 hectare kweekbedden op 7 verschillende locaties. Teeltrotatie is niet nodig, want ziekten, plagen of bodemmoeheid zijn geen issue. De prijs is bovendien “eerlijk”, en het hele jaar constant. 

Waterkers of cresson is een kruidachtige waterplant die van nature voorkomt in beken en rivieren in West-Europa. Hij wordt gekweekt door professionele telers in Frankrijk, Groot-Brittannië en dus ook België. In ons land concentreert de teelt zich rond Haspengouw, Vlaams-Brabant en de Vlaamse Ardennen, van nature bronrijke gebieden. Want om waterkers te kweken, is zuiver bronwater nodig. “Daaraan heeft het zijn vermeende geneeskrachtige werking te danken. Zonder bronwater zou het geen spoorelementen zoals zink en ijzer bevatten”, vertelt zaakvoerder Frank Vansimpsen.

De teelt van waterkers is best bijzonder te noemen. De plant groeit in vollegrond, tijdens de winter onder plastiek tunnels en tijdens de zomer in openlucht, maar door de teeltbedden stroomt voortdurend bronwater. Van teeltrotatie is geen sprake, op de oudste locatie van Sint-Lucie wordt al sinds 1938 op dezelfde bodem gekweekt. Elk jaar worden de teeltbedden wel schoongemaakt en wordt een bodemstaal genomen. “Af en toe strooien we kunstmest of geven we bladvoeding, maar grote tekorten zijn er nooit.” Ook het water van de beek, waar het bronwater uiteindelijk in uitmondt, is in goede conditie. Logisch eigenlijk, “want waterkers is een zuiverende plant. Hij wordt gebruikt in visvijvers om het water te filteren”.

De volledige fotoreportage is te bekijken op Veldverkenners.be. Een ‘Eet meer Limburg’-menu bestellen kan tot en met zondag 17 december, op puurlimburg.be. Het bestaat uit zes hapjes, soep, een hoofgerecht en dessert met uitsluitend Limburgse hoeve- en streekproducten.
 

Bron: Veldverkenners

Volg VILT ook via