nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.01.2018 Veldverkenners informeert particulier over tuinvarkens

Veldverkenners, het publieksmedium van VILT, ontvangt regelmatig vragen van burgers die zelf gewassen willen telen of landbouwdieren willen kweken. Een vraag die bijvoorbeeld regelmatig terugkomt, is of je in Vlaanderen zelf (een paar) varkens mag houden, en hoe je daaraan begint. Veldverkenners zocht het uit en verspreidt het antwoord via de gebruikelijke kanalen (website + sociale media + e-nieuwsbrief).

Een apotheker die zijn carrière een nieuwe wending wil geven en zelf een paar koeien en varkens wil houden. Een voormalig onderwijzeres op zoek naar een oud graangewas om te telen in de tuin. Een hobbytuinder die behalve zelf groenten te telen, ook een varken wil kweken. Wellicht geïnspireerd door tv-programma’s zoals Het Goeie Leven op één, maken steeds meer particulieren de stap van een bescheiden moestuin naar een mini-boerderij in de tuin. 

Dat ze daarbij met vragen zitten over wat kan en wat niet, is duidelijk: één van de meest gelezen artikels op is of je in Vlaanderen als particulier zelf varkens mag houden.

Omdat het beantwoorden van vragen over voeding en landbouw een belangrijke taak is voor Veldverkenners, zocht de redactie dat laatste uit. “Particulieren mogen tot drie varkens houden zonder over een omgevingsvergunning te beschikken, maar moeten zich net als professionele varkensboeren houden aan de regels van het Voedselagentschap”, klinkt het. Zo moeten ze ook een varkensbeslagnummer aanvragen, een contract afsluiten met een dierenarts en enkele essentiële uitrustingsvoorwaarden respecteren. Verder mogen ze – dit wordt sterk benadrukt – net als varkenshouders geen keukenafval aan hun varkens voederen.

Het artikel wordt verspreid via de gebruikelijke kanalen van Veldverkenners: de website veldverkenners.be, de Facebookpagina (/veldverkenners), Twitteraccount (@Veldverkenners) en digitale nieuwsbrief (inschrijven via veldverkenners.be).

Steeds meer mensen vinden de weg naar Veldverkenners voor vragen over voeding en landbouw. Het medium bestaat intussen (bijna) vijf jaar en wordt gemakkelijk gevonden door de zoekende surfer. In 2017 werd de website meer dan 310.000 keer bezocht en telde de Facebookpagina net geen 5.000 volgers. VILT lanceerde Veldverkenners als medium om de consument/burger te informeren over land- en tuinbouw, na de vorige imagostudie (in 2012 uitgevoerd door UGent). 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via