nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.03.2017 Veldverkenners zoekt uit wat halal en koosjer betekenen

In het Landbouwrapport (LARA) ‘Voedsel om over na te denken’ wordt aandacht besteed aan opkomende markten zoals duurzame voeding, doelgroepenvoeding en religieuze voeding. Veldverkenners liet zich inspireren door dat laatste en zocht uit wat koosjer en halal eigenlijk betekenen. Volgens het LARA is vooral de markt halal aan een sterke economische opmars bezig. In een eerder rapport van het Departement Landbouw en Visserij wordt de waarde in Vlaanderen voorzichtig geschat op 1,7 miljard euro.

Onze samenleving is behalve multicultureel ook multireligieus. Het christendom hanteert geen strikte spijswetten rond alledaagse voeding, maar het jodendom en de islam wel. Gezien de toenemende welvaart en de bewuste culturele identiteit van de religieuze minderheden in ons land, verwacht de Vlaamse landbouwadministratie dat de markt voor etnische voeding en vooral die voor halal nog sterk zal groeien. In een rapport van de afdeling Monitoring en Studie (‘Halalvoeding in Vlaanderen: een verkenning’) uit 2013 werd de waarde van die markt al op 1,7 miljard euro geschat (2012). Wereldwijd zou halal 632 miljard dollar waard zijn (2010), goed voor 17 procent van de totale voedingsmarkt. 

Het aandeel moslims in de wereldbevolking bedraagt een kwart, en wordt verwacht nog te groeien. Ook in eigen land is het een opkomende bevolkingsgroep, die steeds meer haar stempel drukt op de economie. Getuige daarvan onder meer de oprichting van bedrijven zoals Halal Hero, een afhaaldienst voor halalvoeding, en de discussie over het onverdoofd slachten tijdens het islamitische Offerfeest die elk jaar bitsiger wordt.

Het inspireerde Veldverkenners, het publieksmedium van VILT, om op zoek te gaan naar de betekenis van religieuze voedselvoorschriften. Wat is halal? Wat is haram? En wat is koosjer? Het artikel past in de reeks ‘Over eten anno 2017’ die Veldverkenners maakt over het LARA. Eerder verschenen al artikels over gemaksvoeding, authentieke en natuurlijk voeding, voeding op maat en duurzame voeding.

Lees het artikel Over eten anno 2017: halal en koosjer eten  

Bron: Veldverkenners

Volg VILT ook via