nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.03.2019 Velt niet te spreken over alternatieve Roundup

Dat de totaalonkruidbestrijder Roundup opnieuw in de particuliere handel verkrijgbaar is, stuit de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt) tegen de borst. “Hoewel de verboden actieve stof glyfosaat niet langer in Roundup aanwezig is, blijft het nog steeds een gevaarlijk product”, luidt het. De nieuwe actieve stof die in Roundup wordt gebruikt – een natuurlijk middel, pelargonzuur genaamd – verzuurt volgens Velt de bodem en mag enkel op minimum tien meter afstand van oppervlaktewaters worden gebruikt. Dat zou in de praktijk moeilijk te handhaven zijn.

Sinds eind vorig jaar mag je in België als particulier niet langer producten kopen waarin de actieve stof glyfosaat aanwezig is. “Nochtans krijgen wij heel wat verontrustende vragen bij Velt over de aanwezigheid van Roundup in tuincentra”, zegt Geert Gommers van Velt. “We vinden het stuitend dat dit zomaar kan. Maar als je de kleine lettertjes van de nieuwe verpakkingen leest, zie je echter dat de actieve stof van de nieuwe Roundup niet meer glyfosaat, maar wel pelargonzuur is.

Pelargonzuur is een natuurlijk middel dat in tegenstelling tot glyfosaat enkel het blad en niet de wortel vernietigt. “Op zich is het positief dat het een natuurlijk middel is, maar het product verzuurt de bodem en daarom vermeldt de erkenningsakte van verschillende producten voor de particulier dat je minimaal tien meter afstand moet houden van oppervlaktewater. Dat betekent tien meter afstand van een afvoerputje van je terras, van een afvoergoot aan de oprit, van het rioolputje of van een beek. In de praktijk is dat weinig realistisch, want er ligt bijna altijd een afvoerplaats naar oppervlaktewater naast een verharding”, stelt Gommers. Om die reden raadt Velt het gebruik van producten op basis van pelargonzuur af.

“Helaas voor pesticidensector komen we steeds op hetzelfde punt uit: een ecologisch herbicide bestaat niet”, zo stelt Velt. “Voor het voorkomen en in toom houden van onkruiden zijn er wel heel wat alternatieven, maar dat zijn geen middeltjes die je in een flacon verkoopt in een tuincentrum.”

Bron: Belga

Volg VILT ook via