nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.10.2014 "Verbied geen ggo-veldproeven om politieke redenen"

In een open brief roepen 21 Europese plantenwetenschappers Europa op om geen veldproeven met genetisch gemodificeerde gewassen te verhinderen op basis van "politieke" motieven. Als veldproeven met ggo-gewassen die over de nodige veiligheidscertificaten bezitten niet toegelaten worden, dan dreigt Europa zijn toonaangevende onderzoekspositie te verliezen, zo stellen de wetenschappers.

Beleidsmakers moeten dringend een meer "wetenschappelijke" houding aannemen en ggo-onderzoek niet langer afblokken om politieke redenen. Dat zeggen 21 vooraanstaande platenwetenschappers in een open brief. Concreet vragen ze het behoud of de verhoging van subsidies voor toegepast plantonderzoek, en de mogelijkheid om voldoende praktijkonderzoek uit te voeren. "In de meeste Europese landen worden proeven met ggo-gewassen immers vaak onmogelijk gemaakt", zo klinkt het.

Ten derde vragen ze dat Europa de nodige toelatingen en vergunningen verleent aan ggo-gewassen die na onderzoek veilig zijn bevonden door de bevoegde autoriteiten. "Politici die deze boodschap negeren, kunnen niet zeggen dat ze wetenschap serieus nemen", klinkt het fel bij initiatiefnemer professor Stefan Jansson van de Umea Universiteit in Zweden. Ook drie Belgen ondertekenden de brief: professor Dirk Inzé (UGent), die aan het hoofd staat van het Plant Systems Biology departement van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), professor Yves Van de Peer (UGent) en Stephane Rombauts, eveneens actief aan het VIB.

Lees de volledige brief hier.

Bron: The Guardian/The Telegraph

Beeld: VIB.be

Volg VILT ook via