“Verbod op drones vertraagt uitrol van technologie”

Dronetechnologie kan een veelbelovende oplossing zijn voor de vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Maar tot op vandaag is het gebruik van spuitdrones in de EU verboden. Landbouworganisatie COPA-COGECA roept de Europese Commissie op om het gebruik van drones voor gewasbeschermingsmiddelen toe te staan.
13 juli 2020  – Laatste update 14 september 2020 14:55
Dronetechnologie kan een veelbelovende oplossing zijn voor de vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Maar tot op vandaag is het gebruik van spuitdrones in de EU verboden. Landbouworganisatie COPA-COGECA roept de Europese Commissie op om het gebruik van drones voor gewasbeschermingsmiddelen toe te staan.
De technologie kan volgens de organisatie de landbouwers helpen om hun gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen, één van de doelstellingen van de Farm-to-Forkstrategie. De strategie, die in mei gelanceerd werd, voorziet immers in een halvering van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tegen 2030. Hoewel deze ambitie door veel organisaties wordt toegejuicht, wordt tegelijk de vraag gesteld hoe dit in de praktijk moet worden gebracht. Drones kunnen hiervoor een oplossing bieden.
 
Landbouwspuitdrones worden wereldwijd al jaren getest. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat die drones een nauwkeurig instrument kunnen zijn om de input te verminderen en de veiligheid te verhogen, zowel voor het milieu als voor de gebruikers, stelt de Europese landbouworganisatie COPA-COGECA.
 
Eerder dit jaar benadrukte de organisatie in een brief dat drones “een zeer waardevol instrument zijn voor precisielandbouw”, vooral voor wijn- en boomgaarden op steile hellingen, waar het gebruik van gangbare technologieën moeilijk of onmogelijk is.
 
“Een drone kan extreem laag vliegen over alle landbouwvelden en kan preciezer manoeuvreren dan een helikopter of vliegtuig”, vertelt Christoph Raab, directeur van Drone Alliance Europe, aan Euractiv. “Die nauwkeurigheid maakt een vermindering van gewasbeschermingsmiddelen mogelijk.” Ook een rapport van de Europese Commissie uit 2018 geeft aan dat drones goed geschikt zijn voor het besproeien van gewassen, door hun vermogen om de hoogte en routes gemakkelijk aan te passen aan het veld. Bovendien zou het besproeien door drones tot 5 keer sneller kunnen gebeuren dan met gewone machines.
 
De huidige Europese wetgeving verbiedt echter het sproeien van gewasbescherming vanuit de lucht. Een afwijking op dat verbod is mogelijk wanneer dit duidelijke voordelen oplevert in de vorm van een verminderd effect op de menselijke gezondheid en het milieu in vergelijking met andere sproeimethoden.
 
“Dit vertraagt de inzet van deze technologie in Europa”, zegt Pekka Pesonen van COPA-COGECA. “Terwijl landen zoals China en de VS al veel verder staan op dit vlak en er hun voordeel mee gehaald hebben.” Volgens Pesonen kan dit nefast zijn voor het concurrentievermogen van de Europese landbouwers op lange termijn. Daarom roept de landbouworganisatie de Europese Commissie op om de huidige wetgeving aan te passen zodat er vooruitgang kan geboekt worden met dronetechnologie.
 
In de Farm-to-Forkstrategie is alvast opgenomen dat de huidige wetgeving zal worden herzien om “meer gebruik te maken van veilige alternatieve manieren om de oogst te beschermen tegen ziektes en plagen”. Maar hoe dit precies zal gebeuren, wordt niet in detail toegelicht. Volgens EU-bronnen wordt het gebruik van drones wel degelijk overwogen, op voorwaarde dat de voordelen worden aangetoond en de risico’s worden beperkt, wat nog niet het geval is.
 
Zo worden op vandaag nog veel vraagtekens geplaatst bij de dekking, de neerslag en de kwaliteit van het spuiten met drones. Ook drift blijft nog een grote zorg bij onderzoekers. Drones maken dan wel gebruik van de nieuwste technieken voor het vliegen, de spuittechniek daarentegen is vrij eenvoudig, in vergelijking met de moderne spuitmachines. Verder onderzoek zal dus soelaas moeten brengen.

Bron: Euractiv / Boerderij

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek