nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.08.2019 Verbod op pulsvisserij in Belgische twaalfmijlszone

Op initiatief van Vlaams minister van Landbouw en Visserij Koen Van den Heuvel geldt vanaf woensdag 14 augustus 2019 een volledig verbod op pulsvisserij in de Belgische twaalfmijlszone. “Het Europees verbod treedt pas op 1 juli 2021 in werking, maar ons land maakt gebruik van de mogelijkheid die de Europese verordening creëert om het pulsvissen op nationaal niveau al vlugger te verbieden”, aldus minister Koen Van den Heuvel. Tijdens een bezoek aan de visveiling van Nieuwpoort gaf de minister meer duiding bij deze beslissing.

Pulsvisserij is een vistechniek waarbij platvissen, zoals tong en schol, met stroomstoten van de zeebodem worden verjaagd en zo in de netten zwemmen. “Deze techniek, die vooral wordt toegepast door Nederlandse vissersvaartuigen, is oneerlijke concurrentie en zorgt ervoor dat de zeebodem wordt leeggehaald”, zegt Vlaams minister van Landbouw en Visserij Koen Van den Heuvel. “Op vraag van de kustvissers en de recreatieve vissers heb ik de Europese verordening omgezet naar een ministerieel besluit. Er geldt nu, twee jaar vroeger dan Europa verplicht, een volledig verbod op pulsvisserij in de Belgische twaalfmijlszone.” Het verbod is op 14 augustus 2019 in werking getreden en wordt ruim gecommuniceerd. “Vanaf nu zullen overtreders geverbaliseerd en vervolgd worden.”

Het verbod op pulsvisserij werd op 16 april goedgekeurd door het Europees Parlement en gaat in vanaf 1 juli 2021. Individuele lidstaten konden dat verbod wel al doen ingaan vanaf 14 augustus 2019. Frankrijk heeft dit gedaan, en België nu ook. Het verbod zelf zal weinig impact hebben op de Belgische vissers. "In België wordt niet aan pulsvissen gedaan", zo legt Emiel Brouckaert van de Rederscentrale uit. “Doorheen de jaren heeft de Belgische visserij zich meer toegelegd op lichtere schepen en andere duurzame technieken. Zo kon de Belgische vissersvloot haar uitstoot met 40 procent doen dalen.”

In Nederland wordt het Europees verbod op pulsvissen minder enthousiast onthaald. Op dit moment zijn zo'n 80 Nederlandse kotters uitgerust om te vissen met een pulskor of sleepnet dat de zeebodem niet omwoelt. Naar verwachting mogen hooguit vijftien Nederlandse vissers nog tot het definitieve verbod in 2021 blijven werken met de techniek, maar zijn anderen al deze zomer hun vergunningen kwijt. "Als straks de techniek verdwijnt, moeten vissers weer zware kabels over de zeebodem slepen om de platvis van de bodem te krijgen. Dat beschadigt de zeebodem, kost véél meer brandstof en dus véél meer CO2-uitstoot", verdedigde de Nederlandse partij CDA haar vissers. Volgens tegenstanders is het elektrisch vissen oneerlijke concurrentie en zou het de zeebodem leegschrapen.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: ILVO

Volg VILT ook via