Verdachten paardenvleesschandaal (2013) voor de rechter

Zes jaar geleden ontdekten eerst de Britse en vervolgens ook de Franse autoriteiten resten van paardenvlees in kant-en-klare lasagne, die met rundvlees gemaakt zou zijn. Uit verder onderzoek zou blijken dat er paardenvlees werd verwerkt in 4,5 miljoen kant-en-klare maaltijden. Die zouden zijn verkocht aan nietsvermoedende consumenten in meerdere Europese landen. In Parijs is deze week de rechtszaak tegen de verdachten begonnen. Twee Nederlandse handelaren en twee voormalige managers van het Franse vleesverwerkingsbedrijf Spanghero verschijnen voor de rechter.
22 januari 2019  – Laatste update 17 mei 2023 19:11
Lees meer over:

De rechtbank in Parijs is begonnen met de rechtszaak tegen vier verdachten, waaronder de Nederlandse vleeshandelaren Jan F. en Hendricus W. wegens hun rol in het grote paardenvleesschandaal van 2013. Het openbaar ministerie beschuldigt hen van ‘gezamenlijke oplichting’. De zaak draait om de verkoop van paardenvlees als duurder rundvlees. Dat kwam in 2013 voor het eerst aan het licht in Ierland. Ook in Frankrijk, Zwitserland en Duitsland werd paardenvlees gevonden in kant-en-klare maaltijden.

Onderzoekers zeggen dat Spanghero, een handelsbedrijf in het Zuid-Franse Castelnaudary, bewust paardenvlees inkocht en vervolgens rommelde met de verpakking. Het vlees zou oorspronkelijk afkomstig zijn geweest uit Roemeense slachthuizen. De advocaat van de voormalige Spanghero-directeur zegt dat zijn cliënt niet wist dat hem paardenvlees was verkocht. Dat wordt tegengesproken door één van de Nederlandse handelaren. De advocaat van deze Jan F. stelde dat de Spanghero-baas gewoon vlees van paarden had besteld. Dat zou vervolgens met winst zijn doorverkocht als rundvlees. Uiteindelijk zou 750 ton paardenvlees, verwerkt in 4,5 miljoen maaltijden, verhandeld worden als rundvlees.

Ook in Nederland starten binnenkort strafzaken in verband met vermeend gesjoemel met paardenvlees. Slachthuis Van Hattem uit Dodewaard en de directeur worden vervolgd voor hun rol bij een schandaal vijf jaar geleden. Ze worden formeel verdacht van valsheid in geschrifte. Volgens de beschuldigingen is paardenvlees verwerkt in producten die werden verkocht als rundvlees. De illegale winst die de directeur van het slachthuis daarmee maakte, is becijferd op 2,5 ton. Behalve het slachthuis en de 52-jarige directeur worden ook een vleeshandelaar uit Doesburg en een vrieshuis in Olst aangeklaagd. De strafzaak start op 28 en 29 januari bij de rechtbank in Den Bosch.

Bron: Belga

In samenwerking met: Boerderij

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek