nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.06.2019 Verhagelde areaal fruit lijkt groter dan vorig jaar

De hagelschade bij de fruittelers in Limburg is dit jaar groter dan vorig jaar. Zo is een deel van het fruit alleen nog voor verwerking geschikt. Dat bevestigt het Proefcentrum Fruitteelt aan persagentschap Belga. Ook de voorspelde hitte baart de fruittelers zorgen. "Niet alleen voor de mensen die erin moeten werken, maar het kan ook zonnebrand veroorzaken bij appels en peren”, legt Jef Vercammen van pcfruit uit.

Volgens het Proefcentrum Fruitteelt is er bij veel fruittelers hagelschade ontstaan tijdens de onweerachtige maand juni. "Het blijkt toch dat er heel wat percelen zijn verhageld. Mijn inschatting is dat er een grotere oppervlakte is verhageld dan vorig jaar, maar we hebben geen exacte cijfers. Er zijn percelen waar het fruit alleen nog voor verwerking door industrie geschikt is", zegt Jef Vercammen van het Proefcentrum Fruitteelt. "Het is moeilijk om er een percentage op te kleven, want het is wisselvallig doordat de hele tijd een ander gebied hagel krijgt."

Ook de voorspelde hitte wordt zeker niet verwelkomd door de fruittelers. "Niet alleen voor de mensen die erin moeten werken, maar het kan ook zonnebrand op het fruit veroorzaken. Er zijn weinig maatregelen tegen te treffen, dus het is moeilijk om het fruit te beschermen", legt Vercammen uit. "Het zou ook vrij droog zijn, maar hopelijk wordt het niet zo warm als men aangeeft. Het risico op onweer en hagel zou wel vrij klein zijn."

Bron: Belga

Volg VILT ook via