nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.07.2019 Verhoogt Trump importtarieven op onze kazen?

De Europese Unie verwacht dat de Amerikaanse president Donald Trump van de Wereldhandelsorganisatie groen licht krijgt om importtarieven op Europese goederen te verhogen. Het gaat hierbij onder meer om zuivel- en vleesproducten als kaas, boter en varkensvlees. Producten als Edam en Gouda kaas, bevroren ham en varkensvlees of gefermenteerde melk zullen dan duurder worden voor Amerikaanse inkopers, meldt Boerenbusiness.

De inzet bij het nakende handelsconflict zijn de vliegtuigsubisidies die de Europese Unie gaf aan Airbus. Volgens de Verenigde Staten - die met Boeing de grootste concurrent van Airbus heeft - zijn deze illegaal en heeft dit de Amerikaanse economie voor 11 miljard euro aan schade berokkend. Deze zomer zal de Wereldhandelsorganisatie (WTO) beslissen of deze Amerikaanse claim terecht is. Zo ja, dan kan Trump de invoerheffingen opleggen met een waarde tussen de vijf en zeven miljard dollar kan invoeren.

“We verwachten dat de Amerikaanse president groen licht zal krijgen van de WTO om deze heffingen door te voeren”, melden twee EU-officials aan persbureau Bloomberg. Dit betekent dat producten als Edam en Gouda kaas, bevroren ham en varkensvlees, gefermenteerde melk, melkvet- en olie, Italiaanse kaastypen en varkensonderdelen als schouders duurder worden voor Amerikaanse inkopers. 

Met deze actie hoopt president Trump de Europese Unie te dwingen om Amerikaanse landbouwproducten meer toegang te geven tot de Europese markt. De EU heeft ook al een vergeldingspakket klaarliggen met een lijst aan Amerikaanse producten, van ketchup tot videogameconsoles, met een totale waarde van 12 miljard dollar. “De Europese Unie laat de deur open voor gesprekken met de VS in dit dispuut”, reageerde Cecilia Malmström, Europees Commissaris van Handel. “Al vrees ik dat de heffingen over en weer worden ingevoerd.”

Bron: Boerenbusiness

Volg VILT ook via