nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.11.2018 Verklaren gewasbeschermingsmiddelen medisch raadsel?

Frankrijk staat voor een medisch raadsel. De voorbije tien jaar werden in drie Franse dorpen abnormaal veel kinderen geboren zonder hand(en) of arm(en). Pas jaren nadat het fenomeen voor het eerst gesignaleerd is, komt er een grondig onderzoek. Voorlopig is de enige overeenkomst tussen alle getroffen gezinnen dat ze op het platteland wonen. “Gewasbeschermingsmiddelen als mogelijke oorzaak? Dat is zeker een optie”, zegt toxicoloog Jan Tytgat in het VRT-journaal. “Sommige stoffen die oplosbaar zijn in vet kunnen voorbij de moederkoek geraken en de ontwikkeling van de foetus schaden.”

Op dit moment heeft de Franse overheid weet van 25 kinderen die een onderarm of een hand missen. Het was de epidemiologe Emmanuelle Amar die in 2014 aan de alarmbel trok. Zij is de directrice van het 'Register van aangeboren afwijkingen in de Rhône-Alpes' (Remera), een instelling die in kaart brengt waar er kinderen met afwijkingen geboren worden. De epidemiologe had vastgesteld dat er tussen 2009 en 2014 rond het Franse dorpje Druillat zeven kinderen geboren waren met een afwijking aan hun bovenste ledematen. Intussen bleken er ook clusters van gelijkaardige misvormingen aan de andere kant van Frankrijk – in Bretagne en Loire-Atlantique - te zijn opgedoken. Ook die gevallen werden gemeld aan het nationale agentschap Santé Publique France (SPF).

Pas begin oktober van dit jaar, nadat er berichten in de pers waren verschenen, kwam SPF met rapporten over wat een eerste onderzoek had opgeleverd. Het aantal gevallen in Bretagne en Loire-Atlantique was inderdaad abnormaal, maar de situatie rond Druillat was statistisch niet abnormaal, luidde de conclusie. De ouders van de baby's hebben inmiddels nog altijd geen verklaring voor de afwijkingen. Hun enige overeenkomst is dat ze (bijna) allemaal op het platteland, middenin de velden, woonden. Zou het gebruik van één of ander gewasbeschermingsmiddel de oorzaak kunnen zijn van het probleem? Of lag het misschien aan een product dat in de diergeneeskunde gebruikt wordt? Een antwoord is er nog altijd niet. De Franse minister van Volksgezondheid en zijn collega van Milieu hebben ondertussen wel aangekondigd dat ze gezamenlijk op zoek zullen gaan naar de oorzaak van de afwijkingen.

Bekijk de reportage in het VRT-journaal hier.

Bron: De Standaard / VRT

Beeld: DowAgroSciences

Volg VILT ook via