nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.08.2018 Verkoopprijs van suiker bereikt nieuw dieptepunt in EU

Van hun bietenteelt mogen akkerbouwers geen te hoge verwachtingen koesteren. Ze produceren minder bieten per hectare vanwege de droogte. En ze krijgen daar ook nog eens een lage prijs voor betaald omdat er in het nieuwe seizoen 2018-2019 wereldwijd opnieuw veel te veel suiker wordt geproduceerd. Op de termijnmarkten van Londen en New York kunnen producenten de bui al voelen hangen. En de Europese Commissie publiceerde zonet de gemiddelde prijs waaraan suikerfabrieken in juni hun zoete eindproduct verkocht hebben. In juni realiseerden zij een prijs van 361 euro per ton, wat nog nooit zo laag was sinds de start van de maandelijkse prijspublicaties.

Op 1 oktober begint een nieuw suikerseizoen. Het wordt er opnieuw één van overschotten die de markt onder druk zetten, stelt de International Sugar Organisation (ISO). De organisatie van 87 suikerproducerende landen schat de mondiale productie op 185,2 miljoen ton, terwijl de wereld maar 178,5 miljoen ton suiker nodig heeft. Door de overproductie groeit de wereldvoorraad suiker naar een record van 98,4 miljoen ton. De ISO verwacht dan ook dat de suikerprijs voorlopig laag blijft, want grote voorraden drukken de prijzen.

De prijs van ruwe suiker daalde op de termijnmarkt in New York begin deze week dan ook naar het laagste niveau in tien jaar. Op de termijnmarkt in Londen kruipt de suikerprijs langzaam richting 300 dollar per ton. Ook dat is de laagste suikerprijs sinds 2008. In juni van dit jaar is er met suiker ook niet veel geld verdiend door de Europese suikerfabrieken. De Europese Commissie publiceerde de laagste gemiddelde suikerprijs ooit op basis van de gemiddelde verkoopprijs voor voedingssuiker in de EU. Volgens de Commissie bedroeg die in juni 361 euro per ton.

Bron: eigen verslaggeving

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via