nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.03.2020 Verliest Britse boer zijn seizoensarbeiders?

In het licht van de brexit stelt de Britse regering strengere eisen voor burgers uit de EU die naar het Verenigd Koninkrijk komen. Met deze maatregel vrezen landbouwers dat de Oost-Europese seizoensarbeiders niet meer tot op de Britse velden zullen geraken.
Voor migranten zal het moeilijker worden om aan een verblijfsvergunning te geraken om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen. De regering van Boris Johnson koppelt namelijk strenge vereisten, zoals talenkennis, aan de vergunning. Dat zou wel eens een zware streep door de rekening kunnen worden voor Britse boeren die beroep doen op seizoensarbeiders.
 
De Morgen trok naar Ipswich, een groene omgeving met kleine dorpjes en veel boerderijen. Andrew Sturgeon teelt er aardbeien, frambozen en bosbessen stelt elke zomer tussen de 15 en 20 seizoensarbeiders te werk. "Allemaal Roemenen en ook nog eens allemaal uit hetzelfde dorp”, vertelt hij. “Ik heb een kleine vijftien jaar geleden een goede relatie opgebouwd met twee Roemeense broers en via hen krijg ik altijd nieuwe krachten aangeboden. En dat bevalt me bijzonder goed." Daar dreigt nu een einde aan te komen want er wordt gevreesd dat veel Oost-Europeanen nooit zullen voldoen aan de eisen.
 
In totaal zakken elk jaar ruim 70.000 seizoensarbeiders af naar het VK, het merendeel komt uit Oost-Europese landen. In het plan van de regering staat om er nog maximum 10.000 per jaar toe te laten. De rest wil ze invullen met ‘economische inactieven’, werklozen die kunnen werken, maar dat vandaag niet doen.
 
Maar volgens experts zal het probleem hiermee niet opgelost worden. Ook Sturgeon gelooft er niet in. Volgens hem is de werkloosheid op veel plaatsen zeer laag waardoor landbouwers nu al nauwelijks personeel vinden. “Daarnaast wonen hier veel gepensioneerden", zegt hij. "Als er nog maar 10.000 seizoenarbeiders mogen komen, zullen die eerst naar de grote boerderijen gaan. Dan sta ik als kleine boer achteraan in de rij.”
 
"Het is simpel”, besluit hij. “Als ik geen arbeidskrachten kan vinden, worden de aardbeien niet geplukt. Dan is het op termijn einde verhaal voor mijn boerderij."

Bron: De Morgen

Volg VILT ook via