nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.02.2019 Vermijden dat wolf schapen als prooi gaat prefereren

In een weide in Peer zijn afgelopen week twee schapen doodgebeten, een derde was zo zwaargewond dat de dierenarts het liet inslapen. De DNA-analyse moet uitsluitsel geven over de dader, maar alles wijst op een wolf. Eerder deze maand sneuvelden vijf schapen op een weide in Lommel. In Het Belang van Limburg zegt regiobeheerder bij het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) Koen Thijs: “De wolven zitten hier nu. Waar wij met z'n allen voor moeten zorgen, is dat ze het wild in de natuur verkiezen boven makkelijke prooien. De enige manier om daarin te slagen, is door alle schapen in de regio 's nachts te beschermen.”

Pas half maart zal met zekerheid kunnen worden gesteld of het een wolf was die het bloedbad in Peer aanrichtte. Schapenhouder Luc Luys reageert aangedaan in de krant: “De tol is hoog. In totaal had ik 24 schapen in de weide rondlopen. Twee lagen doodgebeten in de wei, eentje heeft de dierenarts moeten laten inslapen. Twee dieren zijn momenteel nog spoorloos, de 19 andere uitgebroken schapen zijn intussen terecht. De dieren waren bijna allemaal drachtig. Het is niet uitgesloten dat door al die stress straks heel wat lammeren dood geboren worden. Bovenop het leed voor mijn dieren heeft dit ook een economische consequentie. Als ik straks een vergoeding krijg van 130 euro per doodgebeten schaap, dan is dat geen realistisch bedrag.”

Eerder deze maand werden in een gehucht van Lommel, eveneens in Noord-Limburg, vier dode schapen aangetroffen. Een vijfde dier moest men laten inslapen en nog twee andere raakten gewond. Het onderzoek of wolven de oorzaak zijn, loopt nog. Jan Loos van de vzw Landschap en Welkomwolf.be acht dat mogelijk. “Dat wolven meerdere schapen doden, is een fenomeen dat als 'surplus killing' bekendstaat. Als wolven de kans hebben om een voorraad aan te leggen, doen ze dat. Ze gaan ervan uit dat ze nadien nog naar hun voorraad kunnen terugkeren, maar in de praktijk is dat met schapen natuurlijk niet het geval”, aldus Jan Loos.

Het is volgens Loos van belang dat wolven zich niet gaan specialiseren in schapen. Ook de regiobeheerder van natuuragentschap ANB benadrukt naar aanleiding van het nieuwe incident in Peer dat alle schapenboeren in het wolvengebied en de aangrenzende gemeenten maatregelen moeten nemen. “Enkel zo kunnen we de wolf deze slechte gewoonte afleren”, aldus Koen Thijs. Burgemeester Steven Matheï (CD&V) van Peer merkt intussen dat de wolf steeds meer over de tongen gaat in zijn stad. “Bewoners en landbouwers in het bijzonder willen we voldoende informeren over welke voorzorgsmaatregelen ze kunnen nemen. We bekijken de mogelijkheid van infosessies waar ook het verzekeringstechnische verhaal aan bod komt. Ook online kunnen we heel wat informatie verspreiden.”

Bron: Het Belang van Limburg / Belga

Beeld: INBO

Volg VILT ook via