nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

31.01.2019 Verschillend btw-tarief remt tuinaanleg niet langer af

In de commissie Financiën van het federaal parlement werd de verlaging van het btw-tarief op de levering van planten door een tuinaannemer goedgekeurd. AVBS, dé sierteelt- en groenfederatie, en Boerenbond hebben jarenlang aangedrongen om het btw-tarief bij de verkoop van plantgoed door tuinaannemers te verlagen van 21 naar 6 procent. “Deze goedkeuring is erg belangrijk voor de concurrentiekracht van onze tuinaanlegsector”, reageren ze tevreden. Het wetsvoorstel werd ingediend door Kamerleden van CD&V. Zij maakten een werk van lange adem af want een eerste poging om deze anomalie op te lossen, dateert al van 2003. Toen namen de inmiddels overleden Paul Tant en de voormalige politici Yves Leterme en Inge Vervotte het initiatief.

De situatie tot op vandaag is dat wanneer een tuinaannemer plantgoed aankoopt, hij daarop 6 procent btw betaalt. Aan zijn klant moet hij 21 procent btw aanrekenen. Als die klant de planten zelf gaat kopen, betaalt hij slechts 6 procent. Het wetsvoorstel om deze scheve situatie te corrigeren, werd deze week in de commissie Financiën van het federaal parlement goedgekeurd. Nu volgt nog de stemming over dit wetsvoorstel tijdens de plenaire zitting van de Kamer.

CD&V-Kamerleden Nathalie Muylle en Roel Deseyn geven wat meer duiding bij dit dossier: “De diensten van een tuinaannemer worden belast aan 21 procent en dat btw-tarief moet ook aan de klant doorgerekend worden. Dat is niet alleen onlogisch, het is tevens een concurrentieel nadeel voor tuinaannemers. Tenslotte werkt dit ook een zwart circuit in de hand.”. Beide parlementsleden dienden samen met hun partijgenoten Jef Van den Bergh en Leen Dierick reeds in het begin van de legislatuur een wetsvoorstel in om het tarief gelijk te stellen op 6 procent.

“We zijn tevreden dat het draagvlak bij onze coalitiepartners voldoende is gegroeid.”, klinkt het. De CD&V’ers verwachten een gunstig effect op de omzet en tewerkstelling in de tuinaanleg. Hetzelfde zag je immers gebeuren bij de algemene verlaging van het btw-tarief voor sierteeltproducten naar 6 procent. “Dat was een absoluut succes voor de sector. De levering van bloemen schoot met een kwart omhoog en zorgde ook voor een forse exportverhoging. Algemeen steeg de groei in de sector met ongeveer 50 procent. De btw-daling werd dus ruim terugverdiend via extra tewerkstelling en (para)fiscaliteit”, brengen Muylle en Deseyn in herinnering.

Bron: Boerenbond.be / eigen verslaggeving

Beeld: AVBS - Groen Groeien

Volg VILT ook via