nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.07.2018 Verse voeding kopen we meer en meer lokaal

Versheid, smaak en kwaliteit blijven de belangrijkste aankoopcriteria voor verse producten bij de Vlaming. Tegenover 2007 geeft de Vlaming vandaag wel opvallend meer de voorkeur aan lokale producten en hij wil dat in de toekomst nog meer doen. Daarnaast is de gemiddelde Vlaming ook van plan om meer ambachtelijke producten te kopen, terug te grijpen naar pure ingrediënten en bioproducten. Dit alles blijkt uit onderzoek dat iVox uitvoerde in opdracht van VLAM bij 500 Vlaamse consumenten tussen 18 en 64 jaar.

Wanneer de Vlaming verse voeding koopt, dan controleert hij in de eerste plaats de kwaliteit, het smakelijk uitzicht en de versheid van de producten. Verder zijn ook de prijs, voedselveiligheid en voedingsinfo belangrijke factoren bij de aankoopkeuze. Ethische en ecologische afwegingen, die traditioneel lager in de rangschikking staan bij de aankoopcriteria, wegen tegenwoordig zwaarder door. In vergelijking met 11 jaar geleden zijn dierenwelzijn maar vooral het land van herkomst en lokaal geproduceerd de belangrijkste stijgers.

In 2007 hechtte de Vlaming nog erg weinig belang aan de herkomst van versproducten. Vandaag speelt herkomst wel een duidelijkere rol. 44 procent van de Vlamingen vindt dit belangrijk, dat is tien procent meer dan in 2007. Bij de groep van Vlamingen die letten op de herkomst heerst een sterke voorkeur voor producten van eigen bodem. De Vlaamse consument geeft verschillende redenen op om inlandse producten te kopen: om de binnenlandse economie te steunen, omdat hij het beter vindt voor het milieu - vooral omwille van minder transport - en omdat hij inlandse producten vaak als verser en kwaliteitsvoller ervaart. Uit het onderzoek blijkt ook dat de Vlaming meer vertrouwen heeft in de controles die er gebeuren op producten van eigen bodem.

Nog opvallend is dat vandaag 65 procent van de Vlamingen verklaren minder voedsel te verspillen dan vroeger. Ze brengen dit bijvoorbeeld in de praktijk door minder grote hoeveelheden te kopen. Wil de Vlaming die gewoontes ook in de toekomst blijven aanhouden? Uit een peiling naar de voornemens van Vlaamse consumenten blijkt dat ongeveer de helft van de Vlamingen meer ambachtelijke producten wil kopen, nog meer lokale producten wil kopen en ook rechtstreeks bij de boer wil kopen. Verder zijn de Vlaamse consumenten ook van plan om meer te letten op de voedingswaarde van de producten, terug te grijpen naar pure ingrediënten en pure gerechten en vaker te kiezen voor biologische producten.

Het volledig rapport kan je hier terugvinden.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: VLAM

Volg VILT ook via