nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.10.2019 Verticale landbouw komt moeizaam van de grond

“De boer zoekt het in de hoogte”, kopt De Tijd in zijn weekendeditie. De krant belicht de talrijke voordelen van verticale landbouw zoals de hoge opbrengst, de plaatsbesparing maar ook gewasbeschermingsmiddelen die er overbodig zijn. Bovendien kan het een oplossing bieden voor de groeiende wereldbevolking. Waarom krijgt deze tak in België moeilijk voet aan de grond?
Bij verticale landbouw worden de gewassen in de hoogte verbouwd, in bakken die op elkaar gestapeld kunnen worden. Een hal, een loods of zelfs een container op een industrieterrein of in een stadspark kunnen perfect dienst doen. Landbouwgrond komt er niet aan te pas.
 
Maar wat met zon- of daglicht? Die rol nemen de ledlampen voor hun rekening. “De lampen worden zo geregeld dat ze vooral blauw en rood licht afgeven”, zegt Robin Van Havermaet, onderzoeker bij het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen in Kruisem aan De Tijd. “Dat zijn de kleuren die de fotoreceptoren van de planten vooral gebruiken voor fotosynthese en dus om te groeien.” Via het water krijgen de gewassen uiterst nauwkeurige hoeveelheden stikstof, kalium en fosfor toegediend.
 
De voordelen van verticale landbouw zijn legio. Een hoge opbrengst per vierkante meter, het kan overal toegepast worden en je hoeft geen gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Nochtans wordt dit niet op grote schaal toegepast.
 
“Een vertical farm is acht tot tien keer duurder per vierkante meter dan een glazen serre” - Robin Van Havermaet 
 
Het hoge kostenplaatje zit daar voor iets tussen. Verticale landbouw is niet alleen zeer energie-intensief met een hoog stroomverbruik door de lampen en water, ventilatie en warmte voor de ruimte. Ook de investeringen vormen vaak een drempel. “Een vertical farm is acht tot tien keer duurder per vierkante meter dan een glazen serre”, geeft Van Havermaet mee. Het prijsverschil met gangbare groenten is in België ook te groot. “In landen als Japan en de VS, waar groenten sowieso al duur zijn, kan verticale landbouw wel rendabel zijn. In België moet je vooral mikken op consumenten die bereid zijn meer te betalen voor hun groenten omdat ze lokaal en zonder chemicaliën gekweekt zijn.”

Bron: De Tijd

Volg VILT ook via