nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.06.2018 Veviba distantieert zich van open brief Groep Verbist

Na de open brief van de Groep Verbist waarbij federaal landbouwminister Denis Ducarme (MR) werd geviseerd, laat het interim-management van Veviba weten afstand te nemen van dit initiatief. “De brief is opgemaakt door Louis Verbist in naam van de Groep Verbist, maar het logo van Veviba op de brief laat uitschijnen dat dit een initiatief van Veviba is. Niets is minder waar”, klinkt het in een persmededeling. Uit de open brief bleek ook dat de overname van Veviba mislukt is.

Nadat minister Ducarme teruggefloten werd door de Raad van State over zijn beslissing om het slachthuis van Geel te sluiten en enkele dagen na de gerechtelijke inval bij het Voedselagentschap (FAVV) naar aanleiding van het Veviba-dossier, kwam de Groep Verbist met een open brief. Daarin werd de “wijze waarop de voogdijminister van het FAVV een hysterische oproer tegen Veviba, de Groep Verbist en haar andere dochtervennootschappen en hun personeelsleden organiseerde” aangekaart.

De Groep Verbist kwam enkele maanden geleden in het oog van de storm terecht nadat vleesbedrijf Veviba in Bastenaken, waarvan het aandeelhouder is, beschuldigd werd van geknoei met etiketten en het gebruik van vlees in gehakt dat niet geschikt is voor consumptie. Als gevolg daarvan werden de erkenningen van Veviba op 7 maart ingetrokken. Op 31 mei 2018 kreeg Veviba haar erkenningen om de snijactiviteiten herop te starten, terug. Op 7 juni viel het gerecht echter binnen bij het FAVV, volgens sommige bronnen het gevolg van de wijze waarop het voedselagentschap in het dossier-Veviba zou hebben gehandeld.

Minister Ducarme reageerde intussen op de scherpe kritiek in de open brief door te stellen dat “het Veviba-schandaal geen luchtspiegeling is en de groep Verbist sneeuwwitje niet is”. De minister herhaalde ook dat Veviba zijn activiteiten kan hervatten, tenminste als dat gebeurt onder leiding van de Waalse investeringsmaatschappij Sogepa die samen met de Groep Verbist aandeelhouder is, en zonder enig gezag van de Groep Verbist. Volgens Ducarme is de verantwoordelijkheid van de Groep Verbist in dit dossier groot.

Nu laat slachthuis Veviba weten dat het zich distantieert van de open brief. Volgens de twee interim-managers van het bedrijf doet het logo dat bovenaan de brief staat, dit uitschijnen. “Maar de open brief is geschreven door Louis Verbist in naam van de Groep Verbist”, klinkt het in een korte persmededeling.

In de open brief liet de Groep Verbist ook uitschijnen dat de overname van Veviba is mislukt, ook al was er kort na het uitbreken van het schandaal sprake van een dertigtal kandidaat-overnemers. “De Groep Verbist heeft loyaal en intensief meegewerkt aan het verkoopproces dat Sogepa uitwerkte en begeleidde. Sogepa en de Groep Verbist hadden gesprekken met alle mogelijke kandidaten en gaven maximaal informatie om de kans op succes te vergroten”, stond te lezen in de brief. “Finaal kon toch geen akkoord gevonden worden, buiten de wil om van de Groep Verbist.” De Groep Verbist zegt dat het "constructief en op eigen kracht" aan het werk gaat "om structurele oplossingen voor de bedrijven" te vinden.

De Waalse minister van Economie Pierre-Yves Jeholet (MR) spreekt dit als voogdijminister van de Waalse investeringsmaatschappij Sogepa tegen. “Als de Groep Verbist haar sites niet wil verkopen, is het onmogelijk om over et gaan tot een heropening”, klinkt het. Volgens Jeholet heeft de Waalse regering interim-managers aangesteld binnen het bedrijf die moesten werken aan het heroveren van een erkenning en die op zoek moesten gaan naar potentiële kopers. “Dat proces heeft een aantal offertes opgeleverd en de gesprekken met de belangrijkste actoren hebben geleid tot een globaal ontwerpakkoord dat uitzicht bood op een toekomst voor de betrokken sites.”

De minister beklemtoont dat het de Groep Verbist is die als aandeelhouder van Veviba heeft laten verstaan dat ze in tegenstelling tot wat was afgesproken, de sites niet langer wilde verkopen. “Wij hebben nochtans steeds gehandeld met een duidelijk doel voor ogen: het vasthouden aan een economische lijn waarbij zowel de talrijke boeren, de onderaannemers als de distributeurs betrokken zijn”, besluit Jeholet.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Beeld: Youtube

Volg VILT ook via