nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.09.2019 Vierde Trias Trail voor aardappelboeren Peru

Trias, een ontwikkelingsorganisatie die lokaal ondernemerschap ondersteunt, organiseert in november voor de vierde keer de Trias Trail. Koen Brebels, medewerker bij Trias, gaat samen met negen Vlaamse ondernemers de Regenboogberg in Peru beklimmen om geld in te zamelen voor aardappelboeren uit de Andes. “We zullen samen proberen om 25.000 euro in te zamelen”, zegt Koen Brebels in Het Nieuwsblad. “Geld dat zal worden gebruikt om het in Peru populaire proces van gevriesdroogde aardappelen naar een hoger niveau te tillen.”

Trias is een ontwikkelingsorganisatie die zich tot doel heeft gesteld lokaal ondernemerschap te stimuleren. “We doen dat door ondernemende mensen toegang te geven tot opleidingen en kleine leningen en door mee te zoeken naar afzetmarkten voor hun producten”, legt Koen Brebels van Trias uit. “We geloven zeer sterk in lokaal ondernemerschap als hefboom tot meer inkomen en brengen om die reden familiale landbouwers samen in coöperaties.”

Het grote doel van deze vierde editie van de Trias Trail is financiële middelen inzamelen voor Coopagros, een Peruviaanse aardappelcoöperatie. Onder de negen ondernemers die Koen zullen vergezellen, zitten enkele 'bekende' namen zoals ex-tennisster Els Callens en Raf Terwingen, advocaat en burgemeester van Maasmechelen (CD&V). De 25.000 euro die de bergbeklimmers hopen in te zamelen, zal gebruikt worden om het proces van gevriesdroogde aardappelen naar een hoger niveau te tillen.

“Vriesdrogen is een culturele gewoonte in het zuiden van Peru en Bolivia waarbij aardappelen tijdens de koude nachten op de hoogvlakten van het Andesgebergte veertien dagen in een stromende rivier worden gelegd”, weet Koen Brebels. Daarna wordt het overtollige vocht er met blote voeten uit gestampt en worden de aardappelen gepeld om ze ten slotte te laten drogen in de hoogtezon.”

Dit proces is nu gedeeltelijk vervangen door het bouwen van een kleine vrieskamer waarin de aardappelen op semi-industriële wijze bevroren en verder verwerkt worden tot een zogenaamde chunõ, een gevriesdroogde aardappel. Het ingezamelde bedrag zal worden gebruikt om een droogkamer aan te kopen voor de boeren. Die moet ertoe leiden dat de kwaliteit van de chunõ's gemaximaliseerd wordt. “We vertrekken op 11 november richting Peru en tot dan zullen we proberen de nodige fondsen te verzamelen. Wie wil steunen kan dat doen via een gift.”

Wie de voorbereidingen en de avonturen van de ondernemende Trias Trailers wil volgen, kan dat doen via de Facebookpagina Trias Trail Peru 2019

Bron: Het Nieuwsblad

Volg VILT ook via