nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.02.2018 "Vietnam wil snel akkoord import Belgisch rundvlees"

Vietnam wil de onderhandelingen over de import van Belgisch rundvlees snel afronden. Dat laat federaal Landbouwminister Denis Ducarme weten na onderhandelingen met zijn Vietnamese collega’s in Hanoi. Het nieuws is een opsteker voor een sector die al enige tijd in een negatieve spiraal zit. Vietnam is nu al een belangrijke importeur van spermastalen van witblauwe dieren. Ook de goedkeuring voor de import van Belgische peren werd nog eens herbevestigd. 

De reis van federaal Landbouwminister Denis Ducarme naar China en Vietnam heeft resultaat opgeleverd. Zo wil Vietnam volgens Ducarme zo snel mogelijk het dossier rond de export van Belgisch rundvlees afronden, nog voor het bezoek van Vietnamees landbouwminister Nguyen Xuân Cuong aan België in maart. “Belgisch witblauw aardt heel goed in de regio rond Hanoi en ook in andere provincies”, aldus Xuân Cuong.

De Vietnamezen zijn al langer geïnteresseerd in de genetische eigenschappen van het Belgisch witblauw: jaarlijks worden duizenden spermastalen van witblauwe stieren verkocht in Vietnam. Onder druk van de Belgische slachthuizen weigerde ons land in te gaan op de Vietnamese eis om te verplichten dat alle geïmporteerde rundvlees niet alleen in België geslacht maar ook gefokt zou moeten worden. Uiteindelijk liet Vietnam de eis varen. Nu de onderhandelingen met Vietnam niet meer mis lijken te kunnen lopen, richt de sector de blik volop op China, dat "welwillend" zou staan tegenover de import van rundvlees.

“Een belangrijk signaal voor de Belgische rundveehouders, want elke markt die open gaat voor ons rundvlees kan de binnenlandse markt ontlasten”, zo reageerde FEBEV eerder al positief. Ook de importtoelating voor Belgische peren werd herbevestigd door de Vietnamese overheden. Vorig jaar in november meldde de Belgische Fruitveiling nog dat de eerste lading Belgische peren naar Vietnam was vertrokken. “Weer een nieuwe markt, met tachtig miljoen inwoners”, zo klonk het toen. 

Bron: rtbf.be / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via