nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.09.2019 Vijf Franse steden verbieden gewasbescherming

Parijs, Rijsel, Nantes, Grenoble en Clermont-Ferrand hebben een verbod aangekondigd op het gebruik van bestrijdingsmiddelen op hun grondgebied. Naar eigen zeggen in de hoop ‘de wet te doen veranderen’. De politieke discussie over gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw laait de laatste weken hoog op in Frankrijk. Deze aankondiging komt midden in een polemiek over de minimale bufferafstanden die moeten gelden bij bespuitingen op een veld naast woningen.

De regering van president Macron is juist terughoudend als het gaat om het verbieden van gewasbeschermingsmiddelen. Afgelopen week werd nog bepaald dat Franse landbouwers die middelen mogen gebruiken op vijf tot tien meter afstand van woonhuizen. Nu zeggen de steden Parijs, Rijsel, Nantes, Grenoble en Clermont-Ferrand dat ze bestrijdingsmiddelen helemaal gaan verbieden. "Het gaat er voor ons om een gezamenlijke stap te zetten om de wet te doen wijzigen en bij te dragen tot de vrijwaring van het onschatbare patrimonium van biodiversiteit op onze grondgebieden en van de gezondheid van onze burgers", schrijven de vijf grote steden in een gezamenlijk communiqué.

Daarmee wordt de beweging groter die tientallen kleinere rurale gemeenten in Frankrijk onlangs lanceerden om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de nabijheid van woningen te verbieden. Een burgemeester in Bretagne was de eerste om zo’n verbod af te kondigen, maar die werd teruggefloten. Een Franse rechter besliste dat gemeenten dergelijk verbod niet konden opleggen. De vijf Franse steden die nu hetzelfde doen, weten dat. Met hun actie willen ze de burgemeester in kwestie steunen. “De Franse wet moet strenger worden als het gaat om gewasbeschermingsmiddelen”, klinkt het.

De actie van de grote steden is eerder symbolisch. De wet verbiedt overheidsinstanties immers al sinds 2017 chemische producten te gebruiken voor het onderhoud van groene zones en wegen. Het verbod geldt sinds januari ook voor particulieren en amateurtuinders, die enkel gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong mogen gebruiken. Resten dus voornamelijk de groene zones van mede-eigendommen en bedrijven, onder meer van de spoorwegmaatschappij SNCF, een grote gebruiker van glyfosaat om onkruid op de sporen en in de bermen te verdelgen. Wanneer gemeenten toch een verbod zouden mogen opleggen, dan zal de impact ervan op de landbouw veel groter zijn.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga / VRT NWS

Volg VILT ook via