nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.03.2019 Vijf kandidaten om da Silva op te volgen aan FAO-top

Vijf kandidaten zijn in de running om het nieuwe hoofd van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties te worden. Ze komen uit Kameroen, China, Frankrijk, Georgië en India. Eén van hen zal binnenkort de Braziliaan José Graziano da Silva opvolgen, aldus de FAO in een communiqué. Tijdens de 41e-conferentie van de FAO in Rome van 22 tot 29 juni zal de opvolger van da Silva verkozen worden.

De vijf kandidaten zijn de Kameroense Médi Médi Moungui, de Chinese Qu Dongyu, de Franse Catherine Geslain-Lanéelle, de Georgische Davit Kirvalidze en de Indiase Ramesh Chand. Zij hadden de tijd tot 28 februari om hun kandidatuur in te dienen. De volgende FAO-directeur-generaal wordt benoemd voor een periode van vier jaar, beginnend op 1 augustus 2019 en eindigend op 31 juli 2023. Die termijn kan eenmaal worden verlengd.

De Wereldvoedsel- en landbouworganisatie is verantwoordelijk voor de bestrijding van honger in de wereld door middel van landbouwontwikkeling. De hoofdzetel is gevestigd in Rome en de organisatie heeft een budget van 2,6 miljard dollar (2,3 miljard euro). Het nieuwe hoofd zou de negende directeur-generaal zijn sinds de oprichting van de organisatie in 1945. Daar was nog nooit een landgenoot bij, wel een Noorderbuur, met name Addeke Hendrik Boerma (1968-1975). Boerma oriënteerde de FAO tijdens zijn bewindsperiode op armoedebestrijding.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: Giulio Napolitano i.o.v. FAO

Volg VILT ook via