nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.02.2018 Vijf vleesspecialisten nemen familiebedrijf Derwa over

De familie Derwa, eigenaar van het gelijknamige vleesbedrijf en van charcuteriespecialist Vieille Abbaye, draagt alle aandelen van beide ondernemingen over aan een Belgisch consortium van overnemers. Dat luistert naar de naam Belgian Meat Partners en verenigt Groep De Brauwer, Euro Meat Group, Piron-Gotta, Q-Group en Sobemax. Van een handelaar in vleesvee en één in varkenskarkassen tot een slachthuis en vleesspecialisten met elk hun eigen afzetkanalen, samen moet het hen lukken om met groep Derwa het succes van weleer te herhalen. Euro Meat Group aast op het intercommunaal slachthuis van Luik, en investeert nu dus mee in diens belangrijkste klant. Ongeveer 70 procent van de omzet van het openbaar slachthuis wordt gerealiseerd met groep Derwa.

De voorbije maanden is discreet onderhandeld tussen de familie Derwa en een groep industriëlen omtrent de overname van de firma Derwa en zusteronderneming Vieille Abbaye. Beide ondernemingen zijn stevig verankerd in het Luikse en al decennialang actief in de vleesverwerking, vooral van varkens- en rundsvlees. Wie niet vertrouwd is met de groep Derwa kent mogelijk wel de ‘Boudin de Liège’, de befaamde Luikse witte worst met kruiden. Het is één van de succesproducten van charcuteriespecialist Vieille Abbaye, dat ook charcuterie produceert voor de huismerken van verschillende retailers. De firma Derwa is gespecialiseerd in het versnijden van varkens- en rundvlees.

De groep Derwa heeft betere tijden gekend, maar de overnemers zijn vast besloten om middels een herstructurering de firma opnieuw op de rails te zetten. Er is een principieel akkoord om op korte termijn 100 procent van de aandelen over te dragen aan het consortium van overnemers zodat we mogen weten wie achter de deal zit: Groep De Brauwer dat één van de belangrijkste handelaars is in varkenskarkassen en deel van de Danis Groep, Euro Meat Group dat runderen en paarden slacht en daarmee een omzet realiseert van 11 miljoen euro, het Luikse familiebedrijf Piron-Gotta dat vleesproducten verkoopt aan slagers en kleine en middelgrote retailers, voedingsgroep Q-group met veel grootkeukens en foodservice-klanten onder het cliënteel en, tot slot, vleesveehandelaar Sobemax die marktleider is in Wallonië.

Woordvoerder van het consortium dat toepasselijk de naam ‘Belgian Meat Partners’ kreeg, is Marc Rosiers die als consultant werkt voor Euro Meat Group. Hij geeft meer uitleg bij het opzet: “De competenties van de vijf bedrijven vullen elkaar goed aan en zijn verenigd in wat we een ‘netwerkonderneming’ noemen. Elkeen behoudt zijn autonomie maar stelt de eigen expertise ter beschikking van de groep Derwa. Door samen te werken zal er automatisch ook onderling een uitwisseling zijn en kunnen individuele posities versterkt worden.”

Euro Meat Group zal ook meedingen voor de overname van de operationele activiteiten van het stedelijk slachthuis in Luik. Aangezien het om een overheidsbedrijf gaat, komt daar een openbare aanbesteding aan te pas en kunnen er zich dus ook andere kandidaten aandienen. Voor Belgian Meat Partners is een performant slachthuis vlakbij de groep Derwa bepalend voor het succes van dit project. De ambitie is niet meer of niet minder dan “een nieuwe vleescluster creëren in het oosten van Wallonië” en daar hoort een ambitieus investeringsprogramma van ruim 5 miljoen euro bij voor de periode 2018-2020. Van de productie tot de slacht, en vervolgens alle andere stappen in de valorisatie van varkens- en rundvlees, met inbegrip van de opslag en de logistiek, dat zijn de uitdagingen die de nieuwe partners met de overname van groep Derwa willen realiseren.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: VisitezLiège.be

Volg VILT ook via