nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.08.2018 Vilt TeeVee zoomt in op groene energie

In de nieuwste aflevering van VILT TeeVee, die volledig te bekijken is op de website van PlattelandsTv, zoomen we in op een kleine windmolen op een West-Vlaams vleesveebedrijf. Wat zijn de voorwaarden om één te zetten? Hoeveel energie kan ermee opgewekt worden en is het uiteindelijk de investering waard? Komen verder nog aan bod: leghennen, een dag op een fruitbedrijf, de aardappelteelt in de jaren stillekes en een windmolen.
In een nieuwe aflevering van VILT TeeVee trekken we met onze camera’s naar West-Vlaanderen. Na jaren wachten op een bouwvergunning kon veehouder Johan Debruyne uiteindelijk toch een kleine windmolen plaatsen. In combinatie met een aantal zonnepanelen, wekt hij genoeg elektriciteit op om in zijn energieverbruik te voorzien. Voor collega-landbouwers heeft hij nog een tip: onderzoek eerst waar je energie kan besparen voor je zelf energie gaat opwekken. Een tip die ook Tom Schaeken, energieconsulent bij het Innovatiesteunpunt, meegaf in onze Gevilt over groene energieproductie.

Ook op het programma: het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Waar zal het na 2020 over gaan op vlak van het Europees landbouwbeleid? Met een gegarandeerde en stabiele voedselproductie, verlegt Europa haar focus nu naar vergroening, duurzaamheid en milieu. Wat vindt de sector van de plannen? Daarnaast trokken we naar een leghennenbedrijf en kregen we een rondleiding op het witloof- en aardbeibedrijf door de jongste telg van het gezin. In ‘Wablief’ leren we meer over verzilting en om een idee te krijgen hoe het er vroeger aan toe ging in de aardappelteelt zochten we de oprichter van Lutosa op.

De volledige aflevering kan je hier bekijken.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via