nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.05.2016 Vissen laten zich weer opmerken in meer propere Schelde

Onze rivieren zitten weer vol vis, zo blijkt uit een telling van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek waarover Het Nieuwsblad schrijft. In de Schelde en zijrivieren werden maar liefst 41 soorten gevonden, een aantal daarvan was zelfs uitgestorven gewaand. "De situatie is in 70 jaar nooit zo goed geweest als nu", zegt onderzoeker Jan Breine. "Allemaal te danken aan de verbeterde waterkwaliteit."

Vroeger werd Vlaams afvalwater in de Schelde geloosd, en daarbij kwam nog het rioolwater van Brussel via de Rupelmonding, en dat maakte de rivier smerig. "Die tijd is voorbij. Ook de Rupel maakt nu enorme sprongen voorwaarts. De Dijle, de Nete, de Zenne: het gaat allemaal veel beter", zegt onderzoeker Jan Breine van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).

Bij de laatste tellingen bevonden zich 41 vissoorten in het Schelde-estuarium, dat is het stuk van de Schelde vanaf Zandvliet tot in Gent. “Als je alle tellingen van de laatste paar jaar samenneemt, kom je zeker aan 75 vissoorten”, aldus Breine. Meivis, spiering en ansjovis zijn enkele soorten die verdwenen leken maar nu helemaal terug zijn.

Toch waarschuwt onderzoeksinstituut INBO voor overdreven optimisme. "Op Europees niveau is de waterkwaliteit in de Schelde nog altijd matig", zegt Breine. Bovendien is uit onderzoek van UGent gebleken dat ons rivierwater vol zit met microplastics. "Maar voorlopig hebben we geen indicaties dat dat plastic voor vissterfte zorgt", zegt Breine.

Bron: Belga / Het Nieuwsblad

Volg VILT ook via