‘Visserij Verduurzaamt’ breidt uit

Vlaanderen breidt het initiatief “Visserij Verduurzaamt” uit met 2 bijkomende projecten. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams parlement geantwoord op een vraag van Bart Tommelein (Open VLD). “Duurzaamheid wint aan belang”, zegt minister Crevits. “Onze Vlaamse vissers zijn zich daar goed van bewust en leveren inspanningen op ecologisch, sociaal en economisch vlak. Tot nu lag de focus bij het project “Visserij Verduurzaamt” vooral op de vissersvaartuigen en hun bemanning. We willen in de toekomst acties ondernemen voor de consument zodat die goed weet dat de vis op hun bord duurzaam gevangen is.”
22 januari 2020  – Laatste update 14 september 2020 14:53
Lees meer over:
Vlaanderen breidt het initiatief “Visserij Verduurzaamt” uit met 2 bijkomende projecten. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams parlement geantwoord op een vraag van Bart Tommelein (Open VLD). “Duurzaamheid wint aan belang”, zegt minister Crevits. “Onze Vlaamse vissers zijn zich daar goed van bewust en leveren inspanningen op ecologisch, sociaal en economisch vlak. Tot nu lag de focus bij het project “Visserij Verduurzaamt” vooral op de vissersvaartuigen en hun bemanning. We willen in de toekomst acties ondernemen voor de consument zodat die goed weet dat de vis op hun bord duurzaam gevangen is.”
Het initiatief “Visserij Verduurzaamt” werd midden juni 2018 gelanceerd en heeft als doel om het uithangbord te worden voor de Vlaamse visserij. Het gaat om een specifieke en objectieve erkenning die de visserijsector heeft ontwikkeld voor de inspanningen van de vloot. Op basis van 11 indicatoren zoals de staat van visbestanden, het brandstofverbruik, het dierenwelzijn, de bodemimpact en de gezondheid van de bemanning wordt een score toegekend.
 
Om deel te nemen aan het initiatief dienen rederijen aan een basisnorm te voldoen en een engagementsverklaring te onderschrijven dat ze zullen streven naar een hogere score. Ze kunnen daarvoor rekenen op de hulp van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). Die duurzaamheidsscore wordt aangegeven op de veilingklok: aan de hand van een groene zone op de klok, weten kopers van elke partij vis of er een minimale duurzaamheidsgrens is gehaald, en of de visser in kwestie aan de duurzaamheid werkt. 8 op de 10 Belgische reders zijn intussen betrokken in het initiatief, dat zijn 52 van de 65 actieve vissersvaartuigen.
 
Er zijn middelen toegekend voor 2 nieuwe projecten:
 
Voor ‘Visserij Verduurzaamt Support’ werd 335.000 euro voorzien en het wordt uitgevoerd door het ILVO. Hierin worden acties ondernomen om het interne datasysteem verder uit te bouwen waarbij het objectieve en wetenschappelijk onderbouwde beoordelingssysteem up-to-date gehouden en geautomatiseerd wordt. Er worden verbetertrajecten voor vissersvaartuigen verder ontwikkeld om hen te stimuleren in te zetten op duurzame investeringen en technieken waarbij ze zelf op de website hun individuele vorderingen kunnen opvolgen.
 
Het tweede project is ‘Visserij Verduurzaamt Market’ waarvoor 65.000 euro voorzien is en dat uitgevoerd wordt door de Rederscentrale. Hier ligt de focus op het kunnen benutten van dit erkenningssysteem op de markt. Tegelijk wordt ook de communicatie vanuit de sector richting visverwerking, maar ook richting kleinhandel en consument verder uitgebouwd, zodat ook zij kunnen nagaan hoe duurzaam de vis op hun bord is.
 
Tommelein reageert tevreden. "Het is positief dat we Europees voortrekker zijn om onze Vlaamse visserij te verduurzamen", vindt hij. De Oostendse burgemeester pleit ervoor dat de personeelsrestaurants van de Vlaamse overheid voortaan duurzame vis serveren. "Als overheid moeten we het goede voorbeeld geven."

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek