nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.10.2018 VIVES brengt grootkeukens en lokale producenten samen

Met het project ‘Lekker. Lokaal. Natuurlijk’ wil Hogeschool VIVES campus Roeselare, in samenwerking met Inagro, Erov en PCG, grootkeukens en lokale producenten samenbrengen en die grootkeukens ook inspireren en sensibiliseren om met lokale producten te werken. Veel grootkeukens ervaren namelijk nog te veel drempels om lokale producten te gebruiken, bleek uit een bevraging van VIVES bij 16 grootkeukens uit Roeselare en Oudenaarde.

Geen enkele van de ondervraagde grootkeukens werkt met streekproducten of doet acties rond duurzame voeding. Verschillende drempels kwamen uit de bevraging naar voren: de nood aan verschillende landbouwers wegens de nodige hoeveelheden, de HACCP-normen, de onvoldoende kennis over lokale producten, het gebruik van diepvriesproducten dat als makkelijker en veiliger wordt beschouwd, de beperktere houdbaarheid van lokale producten, het ontbreken van interesse of zin om de vaste en momenteel goed werkende structuur door elkaar te gooien …

Uit de bevraging bleek evenwel ook dat het besef van de maatschappelijke voorbeeldrol rond duurzame voeding er wel is, en dat de grootkeukens dus niet gekant zijn tegen het gebruik van lokale producten, maar dat de prijs/kwaliteit wel hetzelfde moet blijven. Wanneer daarnaast bijvoorbeeld versneden groenten kunnen aangeboden worden, en de personeelskost dus naar beneden kan, groeit de interesse nog meer.

Met het project willen de projectpartners daarom lokale producenten en grootkeukens met elkaar verbinden. “Dit doen we door enerzijds lokale producenten te ondersteunen bij de correcte levering en door anderzijds grootkeukens te sensibiliseren om met lokale producten aan de slag te gaan”, vertelt onderzoekster Gaël Staelens van VIVES.

Het project streeft ernaar om de producten van bij ons via een zo kort mogelijke keten bij de grootkeukens te krijgen. Op het platform ‘Lekker. Lokaal. Natuurlijk’ kunnen voedingproducerende en/of -verwerkende kmo’s uit Oost- en West-Vlaanderen zich aanmelden, en worden ze in contact gebracht met een distributeur. Als het tot een samenwerking komt, worden de producten en het bedrijf in kaart gebracht op de site, kunnen grootkeukens hun bestelling plaatsen en krijgen ze die geleverd door de distributeur. Het projectteam van VIVES, Inagro, Erov en PCG faciliteert het proces en biedt ondersteuning om aan de kwaliteitseisen te voldoen.

De projectpartners faciliteren niet enkel de samenwerking tussen lokale producenten en grootkeukens, maar proberen de grootkeukens ook te sensibiliseren. Op woensdag 24 oktober is er bijvoorbeeld een inspiratiemiddag in de regio Knokke, in samenwerking met GoodFood@School, een organisatie die tegen 2021 een duurzaam en gezond voedingsbeleid wil in alle Vlaamse scholen. Heel wat grootkeukenkoks, schooldirecties en aankoopverantwoordelijken zullen er leren over de mogelijkheden van duurzame voeding. Ze komen ook meer te weten over de unieke samenwerking tussen CSA-zelfoogstboerderij Polderveld en AZ Zeno Knokke.

‘Lekker. Lokaal. Natuurlijk’ kadert binnen het project REFRAME, een Europees project dat zorgt voor de ondersteuning van de lokale economie door in te spelen op de korte keten.

Bron: Eigen verslaggeving

Volg VILT ook via