nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.10.2017 Vlaams-Brabantse scholen krijgen workshops fruitteelt

In de maand oktober organiseert de provincie Vlaams-Brabant workshops over appelen en peren om de leerlingen van de derde graad basisonderwijs en de eerste graad secundair onderwijs meer vertrouwd te maken met de teelt ervan. Op zeven fruitbedrijven in de provincie kunnen de kinderen terecht om fruit te plukken en te proeven. “Op die manier laten we hen weten dat het oogstseizoen voor appelen en peren volop bezig is”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw.

“Dat gezonde voeding belangrijk is, weet iedereen”, stelt Swinnen. “Ook scholen doen hun best om leerlingen en ouders daarvan bewust te maken. Fruitdag, veggiedag, gezond ontbijt,....er zijn veel verschillende initiatieven. Het aanbieden van gezonde voeding alleen volstaat echter niet om tot gedragsverandering te komen. Willen we kinderen én hun ouders bewegen tot gezonde voedingsgewoonten, dan moet er ook aandacht zijn voor sensibilisering en educatie.” 

Daarom is de provincie Vlaams-Brabant in samenwerking met een aantal fruitboeren uit de provincie en Plattelandsklassen vzw gestart met de workshops ‘Plukvers’ om de scholen te ondersteunen bij deze taak. “Een extra stuk fruit kan de eetgewoonten van onze kinderen zeker ten goede komen. En wat smaakt er beter dan een streekproduct dat je zelf hebt geplukt?”, klinkt het. “Kinderen onthouden bovendien beter als ze het zelf hebben kunnen uitproberen.”

Leerlingen die de workshop volgen, gaan echt aan de slag op het fruitbedrijf. “Ze leren er onder meer hoe ze appelen en peren best plukken, ze proeven het fruit, leren het suikergehalte meten, persen hun eigen sap en leren heel wat zaken over bewaartechnieken”, vertelt Marc Florquin, gedeputeerde voor onderwijs en gezondheid. “Op die manier steken ze heel wat op over fruitteelt, gezondheid en techniek.” 

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: www.moniqueswinnen.be

Volg VILT ook via