nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.06.2018 Vlaams hennepareaal verdrievoudigd op vijf jaar

Het hennepareaal in Vlaanderen is de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd. In 2013 ging het nog om 31 hectare, terwijl er dit jaar 94 hectare zal verbouwd worden. Het gaat om industriële hennep, de legale versie dus. De toepassingsmogelijkheden van het gewas blijken dan ook enorm te zijn: kleding, bouw- en isolatiematerialen, bekleding van auto’s of als bijvoeder voor dieren. Landbouwers kunnen hennep wel niet zomaar telen, ze moeten daarvoor een aanvraag indienen bij het Departement Landbouw en Visserij.

Met een areaal van nog geen 100 hectare mag het duidelijk zijn dat industriële hennep nog steeds een nichegewas blijft. Dat bevestigt ook Bart Merckaert, persverantwoordelijke van het Departement Landbouw en Visserij. “Dit jaar werd toestemming verleend voor bijna 18 hectare vezelhennep, waar onder meer kleding van gemaakt wordt, en 76 hectare andere hennep dat gebruikt wordt voor bouwmateriaal of als veevoeder.” In Wallonië is het areaal trouwens vier keer zo groot dan bij in Vlaanderen. In heel België gaat het om een oppervlakte van 445 hectare.

De teelt gebeurt onder strikte voorwaarden. Zo moet elke landbouwer die hennep wil zaaien, dit vooraf aanvragen. “Daarom staat er steeds een duidelijk toelatingsbord bij de velden. Er staat ook op vermeld dat het niet om drugs gaat”, vertelt Merckaert. Daarnaast neemt de overheid ook op geregelde tijdstippen stalen van het gewas om te zien of de hallucinogene stof niet te hoog is. Met het blote oog is er immers nauwelijks verschil waar te nemen tussen de industriële versie en de hallucinogene.

Xavier Gellynck, professor Landbouweconomie aan de UGent, noemt de teelt in Het Nieuwsblad “dankbaar”. “Hennep groeit goed in Vlaanderen. De plant heeft weinig water nodig en ook zijn behoefte aan mest en gewasbescherming is beperkt”, stelt hij. Toch kan het gewas gevoelig zijn aan het weer. “In 2016 kwamen de plantjes op verschillende percelen niet op, waardoor die velden opnieuw moesten ingezaaid worden met een andere teelt”, herinnert Bart Merckaert zich.

Buurtbewoners en passanten kijken wel eens raar op als ze plots op een hennepveld stuiten. “Het ziet eruit als cannabis en het ruikt ook zo”, zegt landbouwer Mathieu Hendrickx die in het Oost-Vlaamse Herzele hennep teelt. Hij merkt dan ook dat aan de rand van zijn hennepvelden altijd wat opbrengst verloren gaat. “Mensen zijn zo verbaasd dat ze wat bladeren meenemen om het thuis te tonen. Maar voor alle duidelijkheid: hier groeit dus geen drugs”, klinkt het.

Bron: Het Nieuwsblad

Volg VILT ook via