nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.07.2018 Vlaams verbod op pelsdierhouderij en dwangvoederen

Er komt een einde aan de pelsdierkweek in Vlaanderen. De Vlaamse regering stemt in met een ontwerp van decreet van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts om de 17 bestaande pelsdierkwekerijen allemaal te sluiten. Ook de enige producent van foie gras in Vlaanderen dient zijn bedrijf te sluiten tegen 2023. “Na onder andere het verbod op onverdoofd slachten en de wetgeving tegen blokstaarten neemt Vlaanderen afscheid van achterhaalde praktijken zoals pelsdierkweek en dwangvoeding”, zegt Weyts.

De pelsdierkweek voor de productie van bont werd in de voorbije jaren reeds verboden in het Waals Gewest (2015) en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (2017), maar het ging telkens slechts om een symbolisch verbod omdat er noch in Wallonië noch in Brussel pelsdierkwekerijen gevestigd zijn. Vlaanderen telt wel nog altijd 17 pelsdierkwekerijen, die vergunningen kunnen voorleggen voor in totaal meer dan 325.000 pelsdieren. Jaarlijks worden er in deze kwekerijen nog meer dan 200.000 pelsdieren gedood.

De Vlaamse Regering heeft nu ingestemd met een ontwerp van decreet waarmee Weyts een einde maakt aan de bestaande pelsdierkweek en dwangvoeding in Vlaanderen. “Dieren doden enkel en alleen voor hun pels, dat is echt niet meer van deze tijd. Hetzelfde geldt voor het produceren van foie gras door dieren ziek te maken en hen letterlijk voedsel door de strot te rammen”, vindt minister Weyts. “We nemen afscheid van een winstgevende industrie omdat we als gemeenschap meer waarde hechten aan het Dierenwelzijn.”

Er wordt nog een overgangsperiode voorzien tot eind 2023, waarin de kwekers zich al aan een reeks voorwaarden moeten houden. Zo mogen ze in de komende jaren hun activiteiten al niet meer verplaatsen of uitbreiden: ze mogen enkel nog kweken met de soort die ze vandaag al houden. Uiterlijk op 1 december 2023 moeten alle 17 pelsdierkwekerijen en 1 foie gras producent gesloten zijn. De kwekers worden echter gestimuleerd om sneller tot sluiting over te gaan. Daarom wordt het compensatiebedrag dat de kwekers krijgen jaarlijks verminderd met een vast percentage.

De Belgische Bontfederatie en de Belgische Federatie van Pelsdierhouders zijn officieel nog niet op de hoogte gebracht van de plannen van de Vlaamse regering. Zij tasten nog in het duister omtrent de berekeningswijze van de compensatie, en wachten op meer informatie van het kabinet van de minister. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch is heel gelukkig met de regeringsbeslissing. “30 jaar geleden stond ik mee aan de wieg van Bond zonder Bont, de allereerste anti-bontvereniging in België. Ik kon toen alleen maar dromen van een verbod”, aldus Vandenbosch. Tot nu toe geldt in elf andere Europese lidstaten ook een verbod.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: GAIA

Volg VILT ook via