nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.10.2019 Vlaamse regering houdt vinger aan brexit-pols

De Vlaamse regering wil de ontwikkelingen in het brexit-dossier zo nauw mogelijk opvolgen en niets aan het toeval overlaten. Daarom is de kerngroep van de Vlaamse Brexit Taskforce maandagochtend in Brussel bijeengekomen om een stand van zaken op te maken. Vlaanderen wil een 'no deal'-scenario absoluut vermijden. “De situatie in het VK verandert elke dag, daarom zorgen we ervoor dat we op alle situaties grondig voorbereid zijn”, zegt minister van Economie en Landbouw Hilde Crevits. “Er staat een heel pakket aan maatregelen klaar, op economisch vlak, op gebied van jobs en voor onze landbouw en visserij.”
Het is afwachten of de Britse premier Boris Johnson zijn brexit-deal met Europa vandaag of de komende dagen door het Britse parlement krijgt. Vlaanderen volgt de brexit-ontwikkelingen met argusogen. Elk scenario heeft een mogelijke impact op onze economie. Bij een no deal gaat het om 2,5 procent van het bbp en staan 28.000 jobs op het spel. Maar ook in het scenario mét een deal, kan er nog altijd een impact van 1,8 procent zijn op het bbp.
 
Om Vlaanderen zo goed mogelijk voor te bereiden op alle mogelijke scenario's heeft de kerngroep van de Vlaamse Brexit Taskforce maandagochtend de koppen bij elkaar gestoken. Minister-president Jan Jambon en de ministers Hilde Crevits en Lydia Peeters vandaag hebben samengezeten met de sectoren en beleidsdomeinen (havens, logistiek, visserij) die het eerst en het zwaarst getroffen zullen worden door een eventueel no deal scenario.
 
Tijdens het overleg werden de genomen maatregelen overlopen. Er was ook een rondetafelgesprek met als doel "mogelijke bezorgdheden en tekortkomingen te identificeren".
"Hopelijk kunnen we snel werk maken van een zo ambitieus mogelijke toekomstige relatie met het VK”, zei minister-president Jan Jambon na afloop. “Ik blijf er bij de andere EU-lidstaten en instellingen op aandringen compenserende maatregelen te voorzien voor de economieën die, zelfs in het geval van een deal, het zwaarst door Brexit getroffen worden.”
Bij het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO) zijn 45 adviseurs paraat via om de ondernemingen te ondersteunen, er is voorzien in begeleiding op maat en financiële steun.
 
Ook op logistiek vlak wil Vlaanderen inspelen op de brexit-ontwikkelingen. "We moeten alert zijn, ongeacht welk scenario”, zegt minister van Mobiliteit Lydia Peeters. “Dit gaat sowieso een impact hebben op de werking van de havens en op ons vervoer van en naar het VK. We willen niet buitenspel staan. We hebben een noodplan en communicatiestrategie klaar met betrekking tot de verschillende verkeersscenario's en ook kunnen we anticiperen op mogelijke problemen op zee binnen de visserijsector."

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Volg VILT ook via