nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.05.2014 Vlaamse regering verlengt en vergroot dotatie aan VITO

Tijdens een bezoek aan VITO ondertekende minister van Innovatie Ingrid Lieten de nieuwe beheerovereenkomst (2014-2018) tussen de onderzoeksinstelling en de Vlaamse regering. De jaarlijkse dotatie wordt verhoogd tot 38,6 miljoen euro, een bevestiging van het vertrouwen van de regering in de door VITO ingeslagen onderzoekspaden. De vijf thema’s waarop de focus ligt, zijn: duurzame chemie, energie, gezondheid, materialen- en landgebruik.

VITO zet in op duurzaamheid en transitiedenken als bindende factor tussen de vijf onderzoeksthema’s. Vlaams minister Ingrid Lieten noemde VITO tijdens haar bezoek “een vaste waarde in het Vlaams innovatielandschap”. VITO heeft de maatschappelijke uitdagingen, zoals energievoorziening en materiaalschaarste bovenaan haar onderzoekagenda geplaatst.
Ook nu zal VITO nieuwe relevante onderzoeksthema’s aansnijden zoals duurzame chemie, energievoorziening in steden en geothermie.

Lieten is daarom in haar nopjes met de nieuwe overeenkomst met VITO die extra middelen voorziet om maatschappelijk relevant onderzoek uit te bouwen. Verder is ze ook opgetogen over de samenwerking tussen VITO en EnergyVille, waarmee ze samen met IMEC alle topexpertise met betrekking tot energieonderzoek bundelen. “In het SALK-plan voor Limburg staat energieonderzoek en dus EnergyVille terecht als een van de prioriteiten.”

Naast de dotatie van de Vlaamse overheid verwerft VITO ook inkomsten uit onderzoekswerk voor de bedrijfswereld en andere opdrachtgevers. Deze contractinkomsten zitten in stijgende lijn en bedroegen in 2013 al 71 procent van de totale opbrengst. In de bedrijfswereld begeleidde VITO jaarlijks zo’n 100 KMO’s bij innovatieprojecten. Ieder jaar werd er één spin-off gecreëerd. In China brak VITO ook door met het onderzoek rond luchtkwaliteitsmanagement. Op het vlak van duurzame energie onderzoekt VITO al geruime tijd de mogelijkheden voor een eerste geothermiecentrale in Vlaanderen.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: VITO

Volg VILT ook via