nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.02.2019 Vlaanderen gaat mogelijkheden Noordzee beter benutten

De Vlaamse regering heeft vrijdag met bedrijven uit verschillende sectoren een 'Blauwe Cluster' ondertekend. Bedoeling is dat de overheid samen met bedrijven en onderzoekers werk gaat maken van de duurzame en innovatieve mogelijkheden op en rond de Noordzee. "Het engagement dat we als Vlaamse overheid aangaan, is niet min: het gaat om maximaal 500.000 euro per jaar en dat voor een termijn van tien jaar", zegt Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters.

Vlaanderen werkt al enkele jaren met verschillende zogenaamde speerpuntclusters. In die clusters werken de overheid, bedrijven en onderzoekers samen om in specifieke sectoren (bv. chemie, energie en voeding) onderzoek en innovatie aan te zwengelen. De regering voegt nu een nieuwe speerpuntcluster toe: de Blauwe Cluster. Ook al heeft Vlaanderen maar een kleine kuststreek, toch biedt de Noordzee tal van mogelijkheden op het vlak energie, toerisme, zandontginning, transport, voeding,... De Vlaamse regering wil de mogelijkheden van die 'blauwe economie' volop benutten.

"Onze wetenschappers zeggen dat de 21ste eeuw de eeuw van de oceaan wordt. De Noordzee is niet enkel een immens prachtige natuurbron, ze biedt ook een zee van mogelijkheden voor onderzoek en duurzame exploitatie in tal van sectoren", zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois. De Vlaamse regering zette vrijdag samen met verschillende bedrijven (o.a. Tractebel, Colruyt, Jan De Nul, Deme) haar handtekening onder de Blauwe Cluster. Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters steunt de cluster met werkingsmiddelen en extra projectmiddelen.

Muyters: "Het gaat om een investering van maximaal 500.000 euro per jaar en dat voor een termijn van tien jaar. Daarnaast zal er dit jaar ongeveer 80 miljoen euro ter beschikking zijn voor onderzoeks- en innovatieprojecten die de clusters kunnen uitvoeren om de competitiviteit van hun clusterleden te ondersteunen. Maar voor wat hoort wat: voor iedere euro van de overheid moeten de bedrijven minstens ook één euro investeren in onderzoek."

Bron: Belga

Volg VILT ook via