nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.04.2018 Vlaanderen gaat op zoek naar nieuwe Schoonste Boerin

Voor de achtste keer gaat Vlaanderen in januari 2019 op zoek naar een nieuwe Schoonste Boerin. “Een traditionele missverkiezing wordt het niet. De nieuwe ambassadrice van de Vlaamse land- en tuinbouw moet naast een klare kijk op de landbouwsector ook de nodige dosis spontaniteit, doortastendheid en mondigheid bezitten”, zegt Field Communication, de organisatie achter de verkiezing. Voor Mieke Verniest, winnares tijdens de vorige editie, betekende de verkiezing “een absolute meerwaarde op persoonlijk en professioneel vlak”.

De boerenstiel is voor de meeste niet-landbouwers een ver-van-mijn-bedshow en vaak leven er nog heel stereotiepe beelden over boeren en boerinnen bij de burger. Om daar komaf mee te maken, werd de Schoonste Boerin verkiezing in het leven geroepen. “Tijdens deze verkiezing gaan we op zoek naar een moderne boerin om het vak te promoten. Boerinnen zijn immers ondernemende vrouwen en hun rol binnen het bedrijf is vaak van cruciaal belang”, weet Nele Carlier van Field Communication. Daarnaast wil de organisatie ook de diversiteit in het Vlaamse landbouwlandschap in de kijker zetten. “Dé landbouw of dé boerin bestaat niet”, luidt het.

De 37-jarige Mieke Verniest uit Zwalm werd in 2017 verkozen tot Schoonste Boerin. Samen met haar man baat ze een varkensbedrijf uit. “De verkiezing was een hele belevenis”, herinnert ze zich. “Maar nadien begon het pas echt. Ik heb echt het gevoel dat mijn leven sinds de verkiezing op een rollercoaster is beland. Ik heb enorm veel sympathieke mensen leren kennen, ik heb veel kennis opgedaan en ik heb er mooie vriendschappen aan overgehouden. Met heel wat medekandidates heb ik nog steeds contact”, aldus Mieke.

Maar los van de persoonlijke verrijking betekende de verkiezing voor Mieke ook een absolute meerwaarde voor haar bedrijf. “We hadden voordien al eens aan de korte keten gedacht, maar na de verkiezing kwam alles in een stroomversnelling. Ondertussen is onze hoevewinkel een feit en verkopen we elke week drie varkens in pakketten van vijf of tien kilo”, aldus de Schoonste Boerin. Ook voor de afzet van de varkens naar de retail hebben Mieke en haar man een vaste partner gevonden. “Al ons varkensvlees is nu bestemd voor de binnenlandse markt. Onze samenwerking met Noyen geeft ons een veel veiliger gevoel voor de toekomst”, klinkt het.

Daarnaast is de Schoonste Boerin ook begonnen met de ontwikkeling van het Vlaamse Ardennenvarken, een kruising van een zeug van het Engels landras en een zwarte Duroc-beer. “Het eerste volwassen varken van ons ras werd aan het spit gestoken en viel enorm in de smaak bij iedereen die ervan proefde. Volgende week vertrekken er weer drie varkens om geslacht te worden. Het loopt dus bijzonder goed. Ik durf zelfs nog niet te veel reclame te maken, want ik moet zorgen dat we voldoende aanbod hebben”, vertelt Mieke.

Ze doet dan ook een warme oproep naar alle land- en tuinbouwsters om zich in te schrijven voor de nieuwe verkiezing. “Door de verkiezing is een nieuwe wereld voor mij opengegaan, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Ik kan het aan iedereen aanraden”, aldus Mieke Verniest. Ook ereboerinnen Evi Van Camp en Emelie Laeremans kijken met plezier terug op hun deelname. “Een zeer leerrijke ervaring die mij geleerd heeft mijn grenzen te verleggen”, stelt Evi Van Camp. Emelie Laeremans roept iedereen op om dit avontuur aan te gaan met een open blik.

Boerinnen en boerendochters die ouder zijn dan 18 jaar kunnen zich kandidaat stellen. Voorwaarde is wel dat ze voltijds of deeltijds actief zijn op een landbouwbedrijf. Nog tot en met 22 juli worden kandidaturen aanvaard. Daarna selecteert een vakkundige jury tien kandidates. Zij worden in november voorgesteld aan pers en publiek. De verkiezing zelf gaat door op zaterdag 12 januari tijdens Agriflanders in Flanders Expo in Gent.

Meer informatie: De Schoonste Boerin van Vlaanderen

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via