nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.04.2018 Vlaanderen geeft burger inspraak in wetenschapsagenda

Wetenschap is overal en verdiept zich in allerlei thema’s en onderwerpen: van virussen in ons bloed, het eten op ons bord tot de files op de weg. Maar op welke vraag willen de gewone burgers en het middenveld dat de wetenschap in Vlaanderen antwoord geeft? Om daarachter te komen lanceert het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek de campagne “Vraag voor de Wetenschap?”. Het landbouwonderzoeksinstituut ILVO zet zijn schouders onder het initiatief en verwacht heel wat vragen rond de thema’s landbouw en voeding. Vragen die ze waar mogelijk in hun onderzoeksprogramma kunnen integreren.

Met ‘Vraag voor de wetenschap’ wil het FWO wetenschap dichter bij de burger brengen. De ontvangen vragen dienen als insteek om een Vlaamse Wetenschapsagenda op te stellen. Die agenda zal de Vlaamse wetenschap de komende jaren inspireren om beter in te spelen op de vragen die leven bij de bevolking.

Een gelijkaardig initiatief in Nederland leverde bijna 12.000 vragen op die met de hulp van experts werden uitgewerkt in 25 onderzoekthema’s. Uiteindelijk werd de Nederlandse wetenschapsagenda zelfs vertaald naar een investeringsagenda. “De wetenschapsagenda wordt in Vlaanderen niet meteen gekoppeld aan onderzoeksfinanciering. Desondanks kan dit initiatief impact hebben. Wij zijn oprecht benieuwd wat de maatschappij wil onderzocht zien in de sectoren landbouw, visserij en voeding,” verklaart Björn Possé, onderzoekscoördinator bij het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO).

Omdat de resultaten van de publieksbevraging mee richting kunnen geven aan het toekomstig wetenschappelijk onderzoek spoort ILVO zijn stakeholders en contacten aan om thema’s en vragen te noteren, voor zover die via wetenschappelijk onderzoek kunnen worden aangepakt. Zit je zelf met een prangende vraag voor de wetenschap? Je kan ze nog tot 27 mei indienen via de website www.vraagvoordewetenschap.be.

Een slechte vraag is volgens het FWO een vraag over iets wat al bekend is. Als het antwoord al op Wikipedia of op www.ikhebeenvraag.be staat, moet de vraag niet meer in de wetenschapsagenda. Een samenstelling van verschillende vragen of thema’s is ook niet goed en moet verknipt worden tot meerdere enkelvoudige vragen. Maar een vraag als “Kunnen we geen bacteriën bedenken die het in de zee ronddrijvend plastic afval ‘opeten’, zonder het mariene ecosysteem voor de rest te hinderen?” is volgens het ILVO dan weer wel intrigerend.

Vanaf juni gaan panels van experten aan de slag met alle vragen, om ze te bundelen in een reeks overkoepelende vragen. Het ILVO levert daarvoor als één van de Vlaamse onderzoekscentra zijn expertise. De gebundelde vragen worden dan tijdens de Nachten van de wetenschap voorgelegd aan burgers, organisaties en wetenschappers. Alle analyses en inzichten dienen uiteindelijk als insteek om de Vlaamse Wetenschapsagenda op te stellen. De uiteindelijke agenda wordt eind dit jaar, op 14 december, voorgesteld tijdens het wetenschapsfeest Kennismakers in de Koningin Elisabethzaal te Antwerpen.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: www.vraagvoordewetenschap.be

Volg VILT ook via