nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.02.2019 Vlaanderen gelooft in economische return van drones

Vlaanderen investeert ruim 4 miljoen euro in een tweede reeks 4.0-proeftuinen voor de industrie. Twee daarvan halen het beste uit landbouw met behulp van nieuwe technologie. In de pas geopende infrastructuur van DronePort in Sint-Truiden gaan de experimenten met drones in bouw maar ook in landbouw voort. De vele mogelijkheden met drones inspireren ILVO en andere onderzoeksinstellingen ook tot het demonstreren van twee voorbeeldcases: de detectie van de schimmelziekte alternaria in aardappelen en bacterievuur in perenboomgaarden.

Kort voor de jaarwisseling opende DronePort officieel de deuren. De nieuwbouw in Sint-Truiden wordt de campus voor technologiebedrijven in de bemande en onbemande luchtvaart. “De opening van DronePort is historisch voor de stad Sint-Truiden en bij uitbreiding voor heel de regio en gans Vlaanderen”, zegt Truiens burgemeester Veerle Heeren (CD&V). Directeur Mark Vanlook wijst op de test- en certificeerfaciliteiten voor drones en de leermogelijkheden. Start-ups, bedrijven, scholen en kenniscentra werken er samen aan het uitrollen van dronetechnologie.

De ontluikende drone-industrie wordt door de Vlaamse regering gezien als een nieuwe economische opportuniteit. Bij de selectie van de 4.0-proeftuinen komt dat sterk tot uiting. In één van de zeven proeftuinen die VLAIO in 2017 organiseerde, was de dronesector betrokken via clusterorganisatie EUKA. Zo’n proeftuin is bedoeld om laagdrempelig te experimenteren met nieuwe technieken en businessmodellen.

Die werkwijze wordt vanaf april van dit jaar op nog meer industriële sectoren en thema’s toegepast. In twee van de tien proeftuinen voor de Vlaamse maakindustrie spelen drones een hoofdrol, namelijk de zoektocht van EUKA naar de beste businesscases in de bouw- en de landbouwsector en de hulp die drones vanuit de lucht kunnen bieden bij ziektedetectie in landbouwgewassen.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via