nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.01.2018 Vlaanderen koopt 100 ha bossen in Brusselse rand

Vlaanderen koopt enkele belangrijke bossen over van het OCMW in Brussel. Het gaat om de Laarbeekvallei in Dilbeek, de Zennebeemden in Beersel en een stuk aan het Hallerbos, dat elk voorjaar duizenden wandelaars lokt met zijn paarse bloemenzee van wilde hyacinten. Minister Joke Schauvliege spreekt van “een belangrijke stap in het behoud van groen in de Vlaamse rand”. Tegen 2019 wil de regering daar 1.000 ha toegankelijk groen creëren. Natuurorganisaties reageren voorzichtig positief. 

Vlaams minister Joke Schauvliege laat weten dat Vlaanderen 100 hectare bos overkoopt van het Brusselse OCMW. De aankoop kadert in het streven om in de Brusselse rand 1.000 ha toegankelijk groen te creëren. Dat gebeurt in dit geval niet door de aanplant van nieuwe bossen, maar door de aankoop van bestaande bossen. Met deze aankoop is de kaap van de 700 ha gerond, aldus Schauvliege. Bedoeling is om de opgekochte bossen aan elkaar te linken via groene corridors zoals bomenrijen en houtkanten.

Daardoor ontstaat een netwerk waarin dieren zich makkelijker kunnen verplaatsen. Jonge dieren hoeven bijvoorbeeld geen autowegen meer over te steken op zoek naar een eigen leefgebied. De uitbreiding van het Hallerbos moet onder meer de boommarter terughalen, een beestje dat jaren geleden uit Halle verdween. Ook de kwaliteit van de bossen zou erop vooruitgaan. "Bosbeheer is uiteraard geen kerntaak van een OCMW", legt Schauvliege uit. "Met onze expertise kunnen we de natuurwaarde van de bossen versterken en hen een sociale functie geven." Zo wil ze wandelpaden aanleggen en eventueel ook enkele speelbossen.

Natuurorganisatie BOS+ reageert voorzichtig positief. "Als je de taalgrens vanuit de lucht bekijkt, dan zie je veel stipjes van kleine bossen en natuurgebieden", aldus directeur Bert De Somviele. "Zij hebben stuk voor stuk een hoge biodiversiteit. Maar de uitdaging bestaat erin om hen aan elkaar te linken. Of aan de drie grote bossen in de regio: het Hallerbos, het Zoniënwoud en het Meerdaalwoud." Het verbinden van stukken bos is een relatief kleine investering voor een grote opbrengst, zegt ook Hendrik Moeremans van Natuurpunt. "Dit is absoluut goed nieuws", klinkt het. "Voor ons toont het aan dat gedragen overleg tussen natuurverenigingen, overheid en landbouwers veel kan betekenen op het terrein."

Niettemin blijven de natuurverenigingen kritisch voor het beleid van Schauvliege. “We zijn een koele minnaar van het beleid dat de minister nu al 8 jaar voert”, aldus De Somviele. “Bossen opkopen en verbinden is een belangrijke stap, maar het is niet voldoende. Vlaanderen heeft nood aan een totaalbeleid, waarbij dit soort maatregelen breed gekaderd moeten worden binnen een beleid dat beter bos behoudt en actiever aan bosuitbreiding doet.”

Bron: De Morgen / De Standaard

Volg VILT ook via