nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.02.2016 Vlaanderen organiseert dit jaar nog klimaattop

De Vlaamse regering organiseert de komende jaren drie Vlaamse klimaattoppen. De eerste wordt nog dit jaar op 19 april georganiseerd, waarna de betrokkenen gevraagd zullen worden om engagementen uit te werken. Op de tweede top in november zullen die engagementen vervolgens worden voorgesteld. Eind 2017 of begin 2018 ten slotte komt er een derde top, om te evalueren en de plannen eventueel bij te sturen. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois aangekondigd in het Vlaams Parlement.

De Vlaamse klimaattoppen moet alle geledingen van de maatschappij samenbrengen om te zien wie welke bijdrage zal leveren. Om aan te tonen dat het een zaak van de hele Vlaamse regering is, zal Bourgeois de toppen voorbereiden. "We gaan voor een betrokkenheid van de hele Vlaamse regering." Minister Van Leefmilieu Joke Schauvliege doet de coördinatie en de voorbereiding van het inhoudelijke werk.

Tijdens de eerste top in april zal een stand van zaken worden opgemaakt van het Vlaamse klimaatbeleid en zal het traject worden opgestart voor een klimaatplan 2021-2030. De tweede top in november moet dan weer concrete engagementen opbrengen. "Er wordt een synthese gepresenteerd van alle voorgestelde klimaatengagementen en er wordt een prognose gegeven van het effect van die maatregelen", zei Bourgeois. De derde top, eind volgend jaar of begin 2018, is een evaluatiemoment.

Het Vlaams Parlement van zijn kant besliste eerder al een klimaatcommissie op te richten. Bourgeois zei dat het de bedoeling was dat de top en de commissie "elkaar zo veel mogelijk te versterken".

Bron: Belga

Beeld: Wikimedia Commons

Volg VILT ook via