nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.01.2016 Vlaanderen steekt Wallonië voorbij voor windenergie

Voor het eerst heeft Vlaanderen meer geïnstalleerd vermogen aan windenergie dan Wallonië. Eind 2015 was het zuidelijke landsdeel goed voor 708 megawatt, tegenover 808,4 megawatt in het noorden. Dat blijkt uit de cijfers van APERe, een Waalse organisatie rond duurzame energie. In Wallonië kwamen er vorig jaar 29 windmolens bij, goed voor 65 megawatt, in Vlaanderen waren dat er 85, wat overeenkomt met een energieproductie van 205,4 megawatt. Ondertussen laat Vlaams energieminister Annemie Turtelboom weten dat ze snel werk wil maken van een Vlaamse energievisie en dat ze daarbij ook burgers wil laten participeren.

In Vlaanderen wordt meer energie uit wind geproduceerd dan in Wallonië, en dat is een primeur. Vlaanderen beschikte eind 2015 over 808,4 megawatt geïnstalleerd vermogen, in Wallonië was dat 708 megawatt. "Vlaanderen heeft voor het eerst Wallonië voorbijgestoken qua geïnstalleerd vermogen aan windenergie, en dat met een grondgebied dat nochtans kleiner en dichtbevolkter is dan het zuiden van het land", klinkt het ontgoocheld bij Eldora, de Waalse sectorfederatie voor hernieuwbare energie.

De 708 megawatt in Wallonië is goed voor het jaarlijks verbruik van meer dan 428.000 huishoudens. In het zuiden van ons land kwamen er vorig jaar 29 windmolens bij, goed voor 65 megawatt. De Waalse regering mikt nochtans op meer dan 100 megawatt bijkomend per jaar tegen 2020. In Vlaanderen kwamen er 85 nieuwe windmolens (205,4 MW) bij in 2015, aldus de Vlaamse Windenergie Associatie (VWEA).

Om die groei van de hernieuwbare energieproductie in Vlaanderen te kaderen in een bredere beleidscontext wil Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom binnen twee weken een nota klaar hebben die een aanzet geeft tot een Vlaamse energievisie. Bedoeling is om daarbij niet alleen de inbreng van het parlement en het brede middenveld mee te nemen, maar ook de burgers te laten participeren, zo klinkt het. De visie moet tegen september klaar zijn en moet later ook een interfederaal energiepact schragen.

Bron: Belga

Volg VILT ook via