nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.03.2018 Vlaanderen wil het vertrouwen in vlees herstellen

Wanneer de crisis rond de vleesfraude is gaan liggen, zal Vlaanderen acties opzetten om het vertrouwen van de binnen- en buitenlandse consument in de vleessector te herstellen. Dat heeft Vlaanderen ook gedaan na de fipronilcrisis. Zo antwoordde Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege woensdag in de commissie Landbouw van het Vlaams Parlement op vragen van Stefaan Sintobin (Vlaams Belang), Jos De Meyer (CD&V) en Peter Wouters (N-VA).

De zaak van de vleesfraude bij Veviba is in de eerste plaats een zaak van voedselveiligheid en dus vooral een federale bevoegdheid. Maar de zaak heeft natuurlijk ook raakpunten met de regionale bevoegdheden op het vlak van landbouw. Alle partijen in het Vlaams Parlement betreuren alvast dat de fraudezaak opnieuw negatief afstraalt op de hele sector. De bonafide landbouwers zijn – niet voor de eerste keer – de dupe van een frauderende enkeling, zo is de teneur.

Ook minister van Landbouw Joke Schauvliege veroordeelt de fraude in scherpe bewoordingen. Fraude maakt volgens haar drie keer slachtoffers. “Het zorgt voor oneerlijke concurrentie tegenover bedrijven die zich wel aan de regels houden. Een volledige sector komt hierdoor in een slecht daglicht te staan en ook de landbouw lijdt imagoschade.” Zij zegt dat er overleg loopt tussen de federale en Vlaamse diensten en met het kabinet van federaal minister Landbouw Denis Ducarme. Die laatste kondigde ook al een audit naar de controlemechanismen aan. Schauvliege zegt dat ze de resultaten van die audit mee zal opvolgen.

"De enige manier om de mazen van het net te sluiten, is voorzien in performante beheers- en controlesystemen. Daarbij is er een combinatie nodig van administratieve controles en controles ter plaatse. En er moeten onaangekondigde controles zijn op basis van een risicoanalyse. Dat is de enige manier om dat soort fraude tegen te gaan", aldus de minister.

Omdat het niet gaat om de eerste voedselcrisis, wordt het ook (en opnieuw) een lastige klus om het beschadigde consumentenvertrouwen te herstellen. Schauvliege plant alvast met VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, red.) maatregelen om "ons vlees te promoten en in de kijker te zetten". Vlaams parlementslid Peter Wouters vreest dat het veel energie gaat kosten en misschien wel vechten tegen de bierkaai wordt. “Telkens een malafide paljas iets uithaalt, moet VLAM het imago van een hele sector weer opbouwen.”

Promotiecampagnes waren er ook na de fipronilcrisis. "Na het wegebben van de crisis zullen we bijkomende acties ondernemen om het vertrouwen te herstellen in binnen- en buitenland. Het heeft geen zin om dat nu te doen op het moment dat er nog van alles opborrelt", meent Schauvliege.
 

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: VLAM

Volg VILT ook via