nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.04.2019 "Vlaanderens mooiste landschap dreigt verloren te gaan"

De landbouwers in de Vlaamse Ardennen zijn de almaar strenger wordende regelgeving beu. Daarom voerde het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) woensdagmorgen een filterblokkade met tractoren uit aan een rotonde op de N60 in Oudenaarde. De druppel die de emmer doet overlopen bij de boeren is de verstrenging van het mestactieplan (MAP6). “Deze regio wordt onterecht en ongemeen hard getroffen door de nieuwe MAP-maatregelen. De toekomst van heel wat rendabele familiale landbouwbedrijven in de Vlaamse Ardennen komt hiermee in het gedrang. Terwijl zij mee aan de basis liggen van Vlaanderens mooiste landschap”, zegt Lieven De Stoppeleire, voorzitter van ABS Vlaamse Ardennen.

Toen vorige week een politiek akkoord werd bereikt over het nieuwe MAP was de kritiek van de landbouworganisaties niet mals. Vooral ABS was boos “om het ongemeen scherp mestdecreet dat de landbouwers door de strot wordt geramd”. Dat de ontwerptekst waaraan drie jaar hard was gewerkt door landbouw- en milieuorganisaties, Mestbank, Vlaamse Milieumaatschappij, wetenschappers en het kabinet van de bevoegde minister, last minute nog verstrengd was, was voor ABS een harde noot om te kraken.

ABS vindt het ook onverdedigbaar dat de Vlaamse Ardennen, een regio met een goede oppervlaktewaterkwaliteit, toch de strengst denkbare regels opgelegd krijgt omdat er voortaan ook naar grondwaterkwaliteit gekeken wordt. Volgens de landbouworganisatie is die maatregel niet wetenschappelijk onderbouwd. “Er is niet altijd en overal een één-op-één-relatie tussen die twee”, aldus ABS-voorzitter Hendrik Vandamme. Bovendien komen die strengere mestregels bovenop andere beperkende regelgeving die voor de boeren in de Vlaamse Ardennen al veel scherper voelbaar was dan in de rest van Vlaanderen.

Zo legt de erosiewetgeving een reeks teeltbeperkingen op aan landbouwers die boeren op hellende akkers, wat in de Vlaamse Ardennen bij uitstek het geval is. De nabijheid van natuur en bos zorgt dan weer voor vergunningsbeperkingen. “Vier jaar geleden kregen een hele reeks bedrijven in de regio de code rood of oranje in het kader van de IHD/PAS-regelgeving waardoor ze hun veestapel moesten afbouwen of niet meer kunnen uitbreiden. Stilaan wordt de impact daarvan duidelijker”, legt De Stoppeleire uit. Hij vreest dat een hele generatie landbouwers die vandaag een rendabel bedrijf hebben, zal verdwijnen.

“In een periode dat de Vlaamse Ardennen het decor vormt voor de Vlaamse wielerklassiekers willen we een statement maken”, klinkt het. “Dit unieke landschap – dat in binnen- en buitenland wordt bejubeld – is tot stand gekomen door de verwevenheid tussen landbouw en natuur. Maar door de verschillende wetgevingen die hard aankomen bij de boeren in de regio, dreigen we de strijd om het behoud te verliezen.” Volgens ABS zal dit nefaste gevolgen hebben voor landbouwers en dus ook voor de omgeving. “Vlaanderens mooiste landschap dreigt hiermee verloren te gaan, want landbouw en de Vlaamse Ardennen zijn één en ondeelbaar”, aldus Lieven De Stoppeleire.

ABS wil met deze actie de politiek en de maatschappij wakker schudden en hoopt dat er gehoor wordt gegeven aan de noodkreet van de landbouwers uit de Vlaamse Ardennen. Gebeurt dat niet, dan sluit de organisatie niet uit dat er nog acties zullen volgen. Welke acties dat precies zullen zijn, daar wil het zich nog niet over uitspreken. “Nu hebben we slechts één van de toegangspoorten van de Vlaamse Ardennen afgesloten, maar we kunnen het ook hard spelen en de Vlaamse Ardennen volledig op slot doen”, luidt het. Ook acties tijdens de Ronde van Vlaanderen, die zijn apotheose kent in de Vlaamse Ardennen, zijn niet uitgesloten.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via