nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.08.2018 Vleesoverschot op de Amerikaanse markt

Toen Donald Trump een invoerheffing invoerde op aluminium en staal reageerden verschillende landen, Mexico en China op kop, met invoerheffingen op Amerikaanse goederen zoals sojabonen en varkens. Dat laat bij Amerikaanse vleesbedrijven diepe sporen na. Kippenvleesspecialist Sanderson Farms zag zijn omzet en winst in het derde kwartaal in elkaar stuiken. “Sanderson is niet het enige bedrijf dat lijdt onder het overaanbod. Vorige maand verlaagde Tyson Foods de winstvooruitzichten, net als Hormel Foods”, weet de krant De Tijd.

De Amerikaanse markt wordt overspoeld met gevogelte, biefstuk en varkensvlees, wat diep in de marktprijs snijdt. Volgens kipverwerker Sanderson Farms daalde de prijs voor een stuk ontbeende kippenborst in een jaar tijd met 27 procent. Kippenvleugels werden in dezelfde periode zelfs 35,4 procent goedkoper.

De omzet van Sanderson viel in het derde kwartaal, dat eindigde op 31 juli, met 9 procent terug tot 852,4 miljoen dollar. De nettowinst kelderde van 115,8 miljoen dollar vorig jaar tot 11,5 miljoen dollar dit jaar. Naast de dalende vleesprijzen sneden stijgende veevoederkosten in de winstgevendheid van de vleesproducent.

De overvloed aan vlees op de Amerikaanse markt lijkt niet meteen te verdwijnen. De voorraden bevroren rood vlees en gevogelte bereikten in juli voor de tweede maand op rij 1,13 miljard kilogram. In juni liepen in de VS 888 miljoen kippen rond en dat is een recordaantal.

Bron: De Tijd

Volg VILT ook via