nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.11.2017 "Vleesveehouderij moet snel uit negatieve spiraal"

In ledenmagazine Boer&Tuinder blikt Boerenbond terug op het promo-event voor de Europese vleesveehouderij waar verschillende Europese landbouwministers en eurocommissaris Phil Hogan hun voornemen uitspraken om de noodlijdende vleesveehouderij maximaal te ondersteunen. Veel aandacht gaat daarbij naar de handelsakkoorden die als een dreigende wolk boven de sector hangen. Boerenbond is waakzaam en voorzitter Sonja De Becker wil daarnaast zo snel mogelijk geactualiseerde cijfers over de marges in de keten. 

Een hooggeplaatst gezelschap lanceerde vorige week in Brussel een meerjarige promocampagne voor Europees rundvlees onder het motto ‘Lifestock counts!’. Ook Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker was aanwezig en herkende in het actieplan dat de Europese koepel Copa ontvouwde heel wat elementen die ook Boerenbond in zijn Actieplan voor de Vleesveehouderij naar voor heeft geschoven. Extra aandacht voor de sector in het nieuwe Europese landbouwbeleid na 2020 bijvoorbeeld, of een sterke ondersteuning van de export met exportgaranties en/of -kredieten.

Die handelsmaatregelen zullen nodig zijn als Europa een handelsakkoord sluit met de Mercosur-landen. “Een invoercontingent van 60.000 ton Zuid-Amerikaans rundvlees maakt 1 miljoen Europese runderen overbodig”, zo klinkt het. “Het gaat immers om de invoer van de betere stukken rundvlees zoals de filet en de entrecote. Dat zijn net de stukken waar ook de Europese vleesveehouders nog iets aan verdienen. Deze betere stukken maken trouwens 80 procent van alle invoer in de EU uit. Die 60.000 ton maakt op het eerste gezicht weinig uit, maar niet voor de 600.000 ton betere stukken die we zelf produceren.” Ook het gebrek aan transparantie in bijvoorbeeld de Braziliaanse rundvleesketen stoot Boerenbond tegen de borst.

Daarnaast vraagt Boerenbond ook voldoende middelen voor promotie en risico- en marktbeheersingsmaatregelen die wanneer dat nodig is ingezet kunnen worden. Ook de (her)verdeling van de marges binnen de productieketen mag geen taboe zijn. “Zowel het Copa-plan als ons eigen plan bieden handvaten om de crisis in de sector een halt toe te roepen,” zo klinkt het, “op voorwaarde dat de betrokken overheden en de andere schakels in de productieketen hun werk doen.” De Becker kijkt daarvoor onder meer naar de FOD Economie, die geactualiseerde cijfers voorbereid over de marges in de keten. “Zo weten we met wie we rond de tafel moeten zitten.”

Bron: Boer&Tuinder

Volg VILT ook via