nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.06.2019 Vliegenlarven kunnen van etensresten diervoeder maken

Onderzoekers van de KU Leuven Campus Geel bestuderen in het kader van het nieuwe onderzoeksproject Entobiota de mogelijkheid om de larven van de zwarte soldatenvlieg in te zetten bij de verwerking van voedselresten en de productie van geneesmiddelen. Wat het eerste aspect van het onderzoek betreft, is de hamvraag of de beestjes groeien op etensresten uit de supermarkt en de plastic verpakking ongemoeid laten. Het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek kende 2,06 miljoen euro toe aan dit project waaraan ook de Universiteit Antwerpen, Thomas More Kempen en Inagro deelnemen.

Wereldwijd wordt de zwarte soldatenvlieg op grote schaal gekweekt. De larven van deze diertjes zijn immers een belangrijke bron van eiwitten voor veevoeder. In Europa zijn de larven momenteel enkel toegelaten als onderdeel van visvoeder. Een versoepeling van de regelgeving om ook kippen- en rundervoeder op deze manier met eiwitten te verrijken, wordt in de nabije toekomst verwacht. “Er beweegt heel wat in deze sector”, zegt professor Leen Van Campenhout van de onderzoeksgroep Lab4Food (KU Leuven campus Geel). “Insecten hebben zeker een toekomst als één van de alternatieven voor de klassieke eiwitbronnen voor mens en dier. Met ons onderzoek willen we voortrekkers zijn met innovatieve toepassingen voor de larven van de zwarte soldatenvlieg.”

De onderzoekers willen de larven laten groeien op voedselresten uit supermarkten. Die resten gaan nu door een automatische ontpakkingsmachine. Dat zorgt voor twee afvalstromen: enerzijds verpakkingsmateriaal dat nog etensresten bevat en anderzijds de voedselresten, waarin zich ook kleine stukjes plastic bevinden. "We weten dat ze goed groeien op voedselresten en bekijken of ze het plastic ongemoeid zullen laten. Op die manier willen we nagaan of ze in de toekomst industrieel kunnen ingeschakeld worden in de afvalrecyclage", aldus professor Van Campenhout. In het kader van dit onderzoek zijn er contacten met afvalbedrijven. Als de larven effectief het plastic ongemoeid laten, kunnen ze bovendien nog gebruikt worden in veevoeder.

Daarnaast wil men nagaan of de larven kunnen helpen bij de ontwikkeling van geneesmiddelen. "Larven hebben een vernuftig immuunsysteem. We gaan kijken hoe ze reageren op bacterieën die ziektes veroorzaken bij de mens. Misschien produceren de larven wel stoffen die we nadien kunnen aanwenden in de farmaceutische sector. Van de zwarte soldatenvlieglarven willen we 'gouden' larven maken met innovatieve toepassingen op verschillende fronten", aldus Van Campenhout. Het Entobia-project mikt ook op een verdere optimalisatie van de kweek van deze larven. Via het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek financiert de Vlaamse overheid. Een gebruikersgroep van bedrijven, waaronder een insectenkweker, bewaakt de industriële relevantie.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: Toon Verlinden i.o.v. KU Leuven campus Geel

Volg VILT ook via