nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.08.2018 Vliegtuigenbouwer Airbus breidt uit in landbouwdata

In Frankrijk doen meer dan 16.000 landbouwers een beroep op satellietbeelden bij het beheer van hun percelen. Farmstar, een naam die u misschien niets zegt, is er marktleider in precisielandbouw. De naam van de initiatiefnemer, Airbus, doet waarschijnlijk wel een belletje rinkelen. De bekende vliegtuigenbouwer is al 15 jaar actief in datagedreven landbouw door een unieke samenwerking met het Franse landbouwonderzoeksinstituut ARVALIS.

Vanaf volgend jaar kunnen Franse landbouwers zich bij het optimaliseren van hun maïsteelt laten leiden door satellietbeelden. Voor de teelt van granen en koolzaad was Farmstar reeds beschikbaar. Met maïs komt daar nu een 1,4 miljoen hectare grote teelt bij. In het zuidoosten van Frankrijk werd dit jaar geëxperimenteerd met teeltadviezen in maïs op basis van satellietbeelden. Volgend jaar willen Airbus en ARVALIS, de initiatiefnemers van Farmstar, de uitbreiding van hun dienstverlening op punt hebben staan.

Farmstar is een bijzondere samenwerking tussen een landbouwonderzoeksinstituut en een vliegtuigenbouwer. Airbus beschouwt aardobservatie met behulp van satellieten waarover het zelf beschikt – als bijzonder nuttig voor landbouw. Vijftien jaar geleden is het bedrijf ingestapt in precisielandbouw. Sinds vorig jaar maakt Airbus gebruik van de hoge resolutiebeelden van de Sentinel-satellieten. Europa geeft het bedrijfsleven immers vrije toegang tot de data uit zijn aardobservatieprogramma op basis van de twee Sentinel-satellieten.

Voor Airbus is dat een welgekomen geschenk, onder meer voor het bijhouden van zijn ‘voederproductie-index’. Voordien gebruikte het daarvoor de (minder nauwkeurige) beelden van een eigen satelliet. Op basis van de satellietbeelden wordt een index berekend die de maat is voor grasgroei. Zonder plaatsbezoek door een expert kunnen verzekeraars zo bepalen wanneer ze rundveehouders financieel tegemoet moeten komen voor klimatologische tegenslagen.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Arvalis

Volg VILT ook via