nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.07.2019 VLIZ en ILVO krijgen gemeenschappelijke campus

De nieuwe campus van het Vlaams Instituut voor Zee (VLIZ) en het Instituut voor Landbouw-, visserij-, en voedingsonderzoek (ILVO) komt op de Oosteroever in Oostende. Het nieuwe complex zal de naam InnovOcean dragen. De bevoegde Vlaamse ministers Muyters en Van den Heuvel tekenden daarvoor de bouwovereenkomst. “Beide Vlaamse instituten in Oostende kampten met een huisvestingsuitdaging”, klinkt het. “Door de cohousing kan een logische synergie ontstaan.” Het project zal ongeveer 17 miljoen euro kosten.

Onder de naam InnovOcean Campus zullen het VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee), haar projectpartners, en de Oostendse vestiging van het ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) op de Oosteroever in Oostende een nieuw gemeenschappelijk complex gaan betrekken. “Het programma voor de gezamenlijke InnovOcean Campus omvat onder andere kantoren, een congrescentrum, een zeebibliotheek, fysico-chemische laboratoria, laboratoria voor aquacultuur en een atelierruimte”, laat het VLIZ weten. De InnovOcean Campus belooft een nieuwe ‘landmark’ in Oostende te worden.

VLIZ, het knooppunt voor mariene en kustgebonden data, informatie en onderzoek, is momenteel gehuisvest in gebouwen van de Vismijn (Wandelaarkaai) die een herbestemming krijgen. De mariene wetenschapsafdeling van ILVO zag zich in zijn gebouwen uit de jaren ’70 in de Ankerstraat geconfronteerd met hoge energiefacturen, slijtage, vocht en onveilige werkomstandigheden. De oplossing voor een gemeenschappelijke nieuwbouw is gevonden in de vorm van een braakliggend terrein naast het huidige ILVO visserij-onderzoeksgebouw.

Ook duurzaamheid is van belang. De campus is een compact BEN-gebouw (Bijna Energie Neutraal). Ook andere aspecten van duurzaam bouwen zoals onderhoudsarme en gezonde materialen, water(her)gebruik, integrale toegankelijkheid, daglicht en akoestisch comfort worden in het gebouw toegepast. Voor de architectuur tekent evr-architecten uit Gent. “InnovOcean Campus wordt hét mariene gebouw voor Vlaanderen, een bijzonder project met een unieke inhoud en uitstraling”, vertelt projectarchitect Jan Van Den Broeke. “De thematiek van zee en water reflecteert zich (letterlijk en figuurlijk) in de materiaalkeuzes. Zo wordt de gevel voorzien van blauwe glasmozaïek.”

Het gebouw zou tegen het voorjaar van 2022 in gebruik worden genomen.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Beeld: ILVO / VLIZ

Volg VILT ook via