nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.04.2018 VMM reikt Vlaming alternatieven voor pesticiden aan

In 280 containerparken kon je afgelopen zaterdag chemische bestrijdingsmiddelen binnenbrengen. In ruil kreeg je een gratis voegenborstel. Vorige zomer werd de onkruidbestrijder glyfosaat verboden voor particulieren. Alternatieve bestrijdingsmethoden geraken stilaan ingeburgerd, maar nog altijd bijna de helft van de Vlamingen gebruikt pesticiden. Op de website www.mijngifvrijetuin.be geeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) concrete tips over tuinonderhoud zonder gebruik van schadelijke producten.

Zowat 47 procent van de Vlamingen gebruikt nog steeds pesticiden bij het tuinieren, maar de helft is wel bereid om over te schakelen op milieuvriendelijke alternatieven. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vlaamse Milieumaatschappij. Om de Vlaming een extra duwtje in de rug te geven, kreeg al wie afgelopen zaterdag pesticiden inleverde op het containerpark een voegenborstel in ruil. Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege deelde ze zelf uit op het recyclagepark van Evergem.

Bestrijdingsmiddelen komen bij onoordeelkundig gebruik in de waterlopen terecht en tasten het grondwater aan. Zo bedreigen ze de waterkwaliteit en bemoeilijken ze de productie van drinkwater. Sinds de zomer van 2017 mogen particulieren geen producten op basis van glyfosaat meer gebruiken voor het bestrijden van onkruid. Door de inzamelactie op 280 containerparken kreeg de Vlaming de kans om afstand te doen van restjes glyfosaat en andere bestrijdingsmiddelen.

De campagne ‘Tuinieren zonder pesticiden. Kleine daad, schoon resultaat!’ vestigt de aandacht op de vele alternatieven. Een tuin of terras onderhouden zonder schadelijke hulpmiddelen is volgens de Vlaamse Milieumaatschappij perfect mogelijk. Tuindersvereniging Velt en kringloopspecialist Vlaco gaven op een aantal deelnemende containerparken tips. Op de website www.mijngifvrijetuin.be kan je voor elk type tuin en voor elke probleemsituatie een oplossing vinden.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via