nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.09.2019 VN bekroont Gentse voedselstrategie met klimaataward

‘Gent en Garde’, de duurzame voedselstrategie van de stad Gent, is één van de 15 laureaten van de Global Climate Action Award waarmee de Verenigde Naties concrete klimaatacties belonen. "Gent is de eerste Belgische stad die deze prestigieuze award wint", zegt het stadsbestuur. Om het lokale voedselsysteem te verduurzamen, zet Gent in op de hele voedselketen, van productie over verwerking en distributie tot consumptie en afvalverwerking. Korte keten is een sleutelterm, maar ook de sociale meerwaarde van voedselinitiatieven en de strijd tegen voedselverspilling staan centraal.

De Verenigde Naties maakten de winnaars bekend tijdens de internationale klimaattop in New York. Gent lanceerde de voorbije zes jaar verschillende duurzame projecten, zegt het stadsbestuur. Met een participatieve aanpak bracht ‘Gent en Garde’ zowel kleinschalige initiatieven op gang als meer structurele wijzigingen in het voedselsysteem.

Voorbeeldprojecten waar bevoegd schepen Tine Heyse (Groen) naar verwijst, zijn Foodsavers en Restorestjes alsook de website die meer dan 1.000 lokale voedselinitiatieven in kaart brengt. Met Foodsavers pakt Gent de voedselverspilling al twee jaar op grote schaal (>1.000 ton) aan. Gent was in 2015 de eerste Belgische stad om het Restorestje te lanceren. Sindsdien gingen al 55.000 gratis, composteerbare dozen in meer dan 100 Gentse restaurants de deur uit zodat overschotten opgegeten in plaats van weggesmeten werden.

Sinds de lancering van zijn voedselstrategie wordt Gent erkend als een Europese trendsetter in stedelijk voedselbeleid. De klimaatactie-award is niet de eerste prijs die Gent te beurt valt. Met het Restorestje won de stad de eerste Food Waste Award, en Gent groeide door de campagne Donderdag Veggiedag uit tot een wereldwijd voorbeeld voor veggie-campagnes.

De bekendmaking van de winnaars van de VN-award is het startschot van een twee maanden durende campagne op sociale media en in de pers. "De winnaars worden als klimaatpioniers in beeld gebracht. Deze week heeft een filmploeg van de Verenigde Naties Gent al een bezoek gebracht. Ook op de klimaatconferentie zelf zal de Gentse voedselstrategie internationale visibiliteit krijgen met livestreaming en events binnen de klimaattop", zegt het stadsbestuur. De prijsuitreiking vindt in december plaats tijdens de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Santiago (Chili).

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: stad Gent

Volg VILT ook via