‘Voedsel voor de Toekomst’ presenteert projectresultaat

De voorbije drie jaar werkten KU Leuven, UCLL, Rikolto, Colruyt Group en de provincie Vlaams-Brabant samen om manieren te vinden om de groeiende wereldbevolking te voeden binnen het project ‘Gezocht: Voedsel voor Toekomst’. Gaan we later ons voedsel printen? Hoe organiseren we het best duurzame voedselketens? Of zeewier, wordt dat het voedsel van de toekomst? Tijdens het slotevent van het project kan je je licht opsteken aan meer dan 30 thematafels. “We willen er een dynamisch en interactief event van maken, waar ook wij weer van leren”, zegt projectcoördinator Caroline Huyghe.
13 september 2018  – Laatste update 14 september 2020 14:46

De voorbije drie jaar werkten KU Leuven, UCLL, Rikolto, Colruyt Group en de provincie Vlaams-Brabant samen om manieren te vinden om de groeiende wereldbevolking te voeden binnen het project ‘Gezocht: Voedsel voor Toekomst’. Gaan we later ons voedsel printen? Hoe organiseren we het best duurzame voedselketens? Of zeewier, wordt dat het voedsel van de toekomst? Tijdens het slotevent van het project kan je je licht opsteken aan meer dan 30 thematafels. “We willen er een dynamisch en interactief event van maken, waar ook wij weer van leren”, zegt projectcoördinator Caroline Huyghe.

Gezocht: Voedsel voor de Toekomst. Zo heet het project waarmee KU Leuven, UCLL, Rikolto, Colruyt Group en de provincie Vlaams-Brabant de voorbije drie jaar samen met jongeren op zoek gingen naar manieren om de groeiende wereldbevolking te voeden. Op 20 september komt het consortium naar buiten met de eerste projectresultaten. “We geloven sterk in het samenbrengen van partners om de traditionele denkkaders te overstijgen”, zei Steven Andries (Vlaams-Brabant) bij aanvang van het project. “Nu - drie jaar later - willen we een open en eerlijke inkijk geven in hoe deze samenwerking is verlopen”.

De zoektocht naar manieren om de groeiende wereldbevolking op een duurzame en gezonde wijze te voeden, heeft als uiteindelijke doel om het debat aan te wakkeren en de consument van de toekomst te sensibiliseren en te betrekken. Kortom: innovatie in de praktijk brengen door bundeling van expertise. Een van de praktische resultaten van deze samenwerking is duurzame quinoa keten. “Colruyt Group engageert zich om nieuwe duurzame producten op de markt te brengen zoals de tricolore quinoa uit Peru”, zegt Mieke Vercaeren (Colruyt Group).
Tjitske Anna Zwart van KU Leuven heeft het samenwerkingsproces al die tijd op de voet gevolgd. Tijdens het slotevent presenteert ze haar bevindingen. “Dit project is een unieke kans om een marketingproces van bij het begin te documenteren, de manier van samenwerken te onderzoeken en zelf actief mee te werken als een ‘actor of change’”.

Jongeren spelen een sleutelrol en participeren in alle onderdelen van het project. “Wij betrekken onze studenten voedingskunde bij de productontwikkeling en onze studenten marketing werkten ideeën uit rond het vermarkten van duurzame en gezonde voeding. Zo geven de studenten zelf mee vorm aan het voedsel voor de toekomst”, zegt Sebastiaan Boussauw, docent aan de UCLL. Sebastiaan vertelt op het slotevent over de rol van studenten, hoe zij het project vorm gaven en waarom het zo belangrijk is om studenten te betrekken bij maatschappelijke vraagstukken.

Tijdens het slotevent in het provinciehuis van Leuven, is iedereen welkom om deel nemen aan 30 thematafels. “We willen er een dynamisch en interactief event van maken”, zegt projectcoördinator Caroline Huyghe. "Je kan aanschuiven aan 30 thematafels waar er plaats is voor discussie rond zeewierproductie, lespakketten voor het onderwijs, innovatieve ideeën van jonge ondernemers,… Daarnaast willen we bezoekers inspireren met een markt waar innovators en nieuwe producten in de kijker worden gezet. Denk maar aan het 3D-printen van voeding, proteïnebars van insecten, labovlees, enzovoort.”

Meer informatie over het programma en het inschrijfformulier (verplicht) vind je hier.

Beeld: Gezocht: Voedsel voor de Toekomst

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek