nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.03.2017 Voedselagentschap waarschuwt voor bruinrotbacterie

Met de lente voor de deur herinnert het Voedselagentschap aan de maatregelen die gelden in de provincies Antwerpen en Limburg in het kader van bruinrot. Op basis van de verspreiding van de bacterie in verschillende waterlopen werd een beschermingszone afgebakend van 44 gemeenten. In die gemeenten moeten land- en tuinbouwers allerlei restricties respecteren wanneer zij oppervlaktewater gebruiken bij de teelt van aardappelen, tomaten en aubergines.

In de 44 gemeenten in Antwerpen en Limburg is het verboden om oppervlaktewater te gebruiken, op welke manier dan ook, bij de teelt van aardappelen, tomaten en aubergines. Wil men percelen met andere gewassen beregenen met oppervlaktewater, dan kan dat, maar er moet wel op gelet worden dat het oppervlaktewater niet afvloeit naar nabijgelegen aardappelpercelen. Installaties die daarbij gebruikt worden, mogen ook niet in aanraking komen met aardappelpercelen. Wil men aardappelpercelen in de betrokken gemeenten beregenen, dan moet dat met ander water dan oppervlaktewater gebeuren. Ook moet de installatie vooraf gespoeld worden met ander water.

Iedere aardappelteler die aardappelen wil telen in de beschermingszone moet daarvan aangifte doen voor 30 april. Die verplichting geldt voor alle percelen groter dan tien are. De melding moet gebeuren bij de provinciale Controle-eenheid van het Voedselagentschap van Limburg of Antwerpen. Ook moet de teeltrotatie gerespecteerd worden: niet meer dan één keer om de drie jaar mogen aardappelen op hetzelfde perceel geteeld worden.

Beregening van tomaten of aubergines kan met oppervlaktewater gebeuren wanneer dat afkomstig is uit een vergaarbekken. Bijkomende voorwaarde is dat de teler dit voor 30 april aangeeft bij het Voedselagentschap. Het vergaarbekken moet ook vrij zijn van waardplanten van de bruinrotbacterie. Regelmatige analyses van oppervlaktewatermonsters door het Voedselagentschap moeten bovendien aantonen dat er geen fytosanitair risico aanwezig is.

De afgebakende beschermingszone omvat volgende 44 gemeenten: Arendonk, Balen, Beerse, Berlaar, Brecht, Dessel, Dilsen-Stokkem, Geel, Grobbendonk, Ham, Hamont-Achel, Heist-o/d-Berg, Herentals, Herenthout, Herselt, Hulshout, Kasterlee, Kinrooi, Leopoldsburg, Lier, Lille, Lommel, Maaseik, Malle, Meerhout, Merksplas, Mol, Neerpelt, Nijlen, Olen, Oud-Turnhout, Overpelt, Ranst, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Schilde, Schoten, Turnhout, Vorselaar, Vosselaar, Westerlo, Zandhoven en Zoersel.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via